Ovo su idealne lokacije u Beogradu za porodične kuće

Život u prestonici donosi brojne pogodnosti- poslovne i društvene. Istražili smo koje su to lokacije u Beogradu koje nude najbolje uslove za život i gde se danas može kupiti kuća.

Život u prestonici donosi brojne pogodnosti. U velikom gradu je lakše naći posao, raznovrstan je izbor vrtića, škola, mnogo toga je dostupno 24 sata što je posebno važno za porodice sa decom. Grad takođe nudi bogate kulturne i sportske sadržaje ali sa druge strane, gužva, buka, zagađen vazduh, nedostatak parking mesta su samo neki od izazova, pa ne čudi što sve veći broj porodica koji želi da živi u gradu razmišlja i pretražuje oglase za prodaju kuće u Beogradu sa dvorištem i garažom u naseljima koja im pružaju privatnost i mir.

Mi smo za vas istražili koje su to lokacije u širem centru Beograda koje nude najbolje uslove za život i gde se danas može kupiti kuća.

ZVEZDARA

Mesto gde zvezde najlepše sijaju

Zašto baš Zvezdara i da li tu zvezde najlepše sijaju? Na vrhu brda nekada poznatog kao Veliki Vračar 1932. godine je podignuta astronomska opservatorija, odnosno zvezdarnica, po kojoj ova opština dobila ime. Možda ste to već znali ali manje je poznato da naš grad leži na oko 30 brda i da se baš na Zvezdari nalaze neki od najviših vrhova urbanog dela Beograda kao što su Stojčino brdo, Mokroluškog brdo, Zeleno brdo koji zbog svoje pozicije mogu biti pravi izbor za kupovinu kuće.  Slavujev venac je takođe popularna i tražena lokacija kao i  Bulbulder čiji naziv vodi poreklo od turske reči „bulbul“ što znači „slavuj“ i „dere“ što znači „dolina“. Imajući u vidu da se ova naselja zovu po slavujima, možemo samo da pretpostavimo da ih je tu nekada bilo u velikom broju ali sa sigurnošću tvrdimo da se danas često može čuti crvkut ptica na Zvezdari jer samo u Zvezdarskoj šumi živi više od 30 vrsta ptica.

Daleko od gužve a blizu centra

Zvezdara je dobro povezana sa centrom jer je izbor linija gradskog prevoza odličan. Posebno je atraktivna za ljubitelje prirode budući da se na ovoj opštini osim Zvezdarske šume nalazi i sportski centar Olimp. Ono što je posebno važno za roditelje jeste da ova lokacija ima veliki broj vrtića i osnovnih škola, dve gimnazije i više stručnih srednjih škola kao i čuvene pijace – Đeram i Cvetkovu pijacu. U blizi su Zvezdara teatar i Pan teatar za najmlađe.

Rezultati iz najnovijeg popisa stanovništva pokazuju da je najveći rast zabeležila upravo opština Zvezdara, u kojoj je broj stanovnika u periodu od 11 godina skočio za više od 20.000 – sa 151.808 na 171.923. Ukoliko se posmatra period od 2002. do 2022, opština Zvezdara je „dobila“ čak 40.000 stanovnika, što je rast od čitavih 30 odsto.

Cene kuća od 617 evra

Cene kuća u ovom delu Beograda na sajtu 4zida.rs se kreću od 617 €/m2 do 2.225 € /m2. U starogradnji na primer, u okolini Zvezdarske šume prosek cena kuća iznosi 1406 €/m2 gde se trenutno prodaju kuće različite kvadrature. Međutim, postoje u ponudi i kuće koje imaju mogućnost odvajanja po vertikali na više stambenih jedinica što je dobar izbor za više porodica.

VOŽDOVAC

Brojna su naselja na ovoj opštini koja su idealno mesto za život porodica sa decom – Braće Jerković, Šumice, Dušanovac, Lekino brdo, Kumodraž… Dobra povezanost sa autoputem i ostatkom grada, više od 40 jaslica i vrtića, 19 osnovnih škola, čak pet fakulteta Beogradskog univerziteta čine ovaj deo Beograda omiljenim za život.

Zelena oaza

Mnogo zelenila, dva sportska centra „Voždovac“ i „Šumice“ sa trim stazama i teretanama na otvorenom, blizina Avale, Bajfordova šuma, Stepin gaj, Voždovački park, Torlačka šuma predstavljaju zelenu oazu za sve ljubitelje prirode i rekreacije. Da li ste znali da Voždovac  ima čak i svoja jezera? U naselju Trešnja postoji prirodno jezero, veštačko jezero Bela reka se nalazi u Ripnju a jezera postoje i između Pinosave i Resnika. Voždovac kao i Zvezdara ima svoja brda – Banjičko brdo, Mitrovo brdo, Brdo Torlak, Pašino brdo.

Bogata i kvalitetna ponuda kuća

Imajući sve ove činjenice u vidu, ne čudi što je ponuda nekretnina u ovoj beogradskoj opštini kvalitetna i bogata. Prosek cena kuća na sajtu 4zida.rs je 1.384 €/m2,  dok se kuće u starogradnji, na primer u Ripnju mogu naći za 782€/m2, na Lekinom brdu 1.838 €/m2 a na Dušanovcu 1.140 €/m2.

BEŽANIJSKA KOSA

Vazdušna banja

Naselje Bežanijska kosa jedna je od najvećih padina u Beogradu i jedino uzvišenje na opštini Novi Beograd. Poznata je po čistom vazduhu i vidikovcu sa kog se pruža prelep pogled. Ukoliko vas put nanese u ovaj deo grada ili se vozite ulicama Bežanijske kose primetićete da dominiraju zgrade napravljene od fasadne cigle, ugledaćete velelepne vile ali i brojne porodične kuće. Ovo gradsko uzvišenje kao lokacija postaje sve interesantnije i investitorima, a mnoge javne ličnosti su upravo izabrale ovaj kraj za život.

Urban razvoj

Ovo je deo grada koji se razvija izuzetno brzo, stoga se otvaraju novi vrtići, u planu je izgradnja Centra za sport i rekreaciju za studente sa fudbalskim i košarkaškim terenom, četiri teniska terena, atletskom i trim stazama. Prednosti su i blizina autoputa, veliki broj prodavnica, sportsko-rekreativni centar „11. april“. Bežanijska kosa spaja mir periferije sa blizinom centra i dostupnošću svih neophodnih sadržaja. 

Prosečna cena kvadrata kuća u ovom delu Beograda iznosi 2.228 €,  a cene kuća se kreću u rasponu od 1.496 €/m2 do 2.960 €/m2  i u ponudi su kuće različitih struktura i kvadrature.

Kuća sa dvorištem za srećniji život

Ukoliko imate ili planirate porodicu i razmišljate o kupovini nekretnine a važni su vam prostorni komfor i sloboda življenja kuća je pravi izbor za vas. Takođe, porodice koje žive u kući su srećnije i zadovoljnije jer su dvorište i otvoreni prostor ključan faktor za dobrobit i razvoj njihove dece. Zamislite samo kako u vlastitom dvorištu slavite dečije rođendane, roštiljate sa prijateljima ili uživate u hladovini vaše bašte.

Još uvek niste sigurni da je kuća pravi izbor za vas? Pogledajte ponudu i lokacije na našem spezijalizovanom sajtu za nekretnine i odluka će sama doći.

Podeli ovaj tekst: