Ovo sigurno niste znali o ulicama u Beogradu

Najkraća ulica u Beogradu

Najkraća ulica u Beogradu je dugačka svega 12 metara. To je Lovačka ulica na Čukarici. Ponosno drugo mesto drži Tesna ulica koja se nalazi u Zemunu i duža je za celih 3 metra.

Najduža ulica u Beogradu

Najduža ulica u Beogradu je, kao što ste mogli i da pretpostavite, Bulevar kralja Aleksandra, za koju je potrebno najmanje dva i po sata laganog hoda kroz gužvu. Prostire se od Trga Nikole Pašića do Smederevskog puta i duga je oko 7,5 km. Ova ulica je specifična i po tome što je u istoriji imala puno različitih naziva – Carigradski drum, Sokače kod Zlatnog topa, Markova džada, Fišeklija – ovo su sve nazivi za koje ranije verovatno nikad niste čuli, a odnose se na Bulevar. Krajem XIX veka postaje Ulica kralja Aleksandra Obrenovića, a posle Drugog svetskog rata nazvana je nakratko Bulevar oslobođenja, a kasnije Bulevar revolucije. Ovo ime se zadržalo i dan-danas među sredovečnim i starijim Beograđanima, iako se već duže zove Bulevar kralja Aleksandra.

POGLEDAJTE PONUDU STANOVA U BEOGRADU

U Beogradu ima više ulica sa istim imenom

Čak postoji 91 ulica sa istim nazivom, pa tako postoje dve Crnogorske, Skopljanske, Sarajevske, Solunske, Ruske.

  • Save Kovačevića: Zemun, Palilula, Vračar r

  • Crnotravska: Novi Beograd, Voždovac, Savski venac 

  • Sremska: Zvezdara, Stari grad,  Zemun

  • Vinogradska: Zvezdara, Novi Beograd, Voždovac

Česte promene naziva ulica

Najviše muka u Beogradu sa nazivima ulica su imali stanovnici Palilule, gde su u proteklih 15 godina naziv promenile 332 ulice.

Jedna ulica već dva veka uspeva da sačuva svoj ime. Ulica Visoka u Zemunu postoji od 1816. i to je najstarija ulica u Beogradu.

Ulica koja je najviše menjala naziv je Krunska ulica, kojoj je od 1872. godine, čak 12 puta menjan naziv. Sledi Resavska sa devet, a treće mesto pripada Svetogorskoj (za koju mnogi veruju da je apsolutni šampion) sa osam promena!

Najsmešniji nazivi ulica u Beogradu

Ovde nismo mogli da izaberemo, zato šampionsku titulu dele sledeće tri:

  • Ulica mala Amerika u Surčinu, navodno je dobila naziv po jednom starijem sugrađaninu koji je ličio na američkog predsednika Regana

  • Ulice Mrcinište (Batajnica) – dobila naziv po tome što su se u njenoj okolini nekada bacale mrcine

  • Surčinska ulica – Šeherezadina

I za kraj, najiteresantnija ulica po našem izboru…

Beogradska ulica koja se najteže izgovara – Bahtijara Vagabzade, počinje od Crnotravske i ide do raskrsća sa Borskom i Pere Velimirovića. Iako lome jezik da izgovore ulicu u kojoj žive, stanari su dobro i prošli jer je puno ime ovog azerbejdžanskog pesnika Bahtijar Mahmud oglu Vahabzade.

Ovo su samo neki od primera neobičnih ulica u Beogradu, od oko 8000 koliko ih prestonica ima.

Nekretnine u Beogradu na sajtu 4zida.rs.

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

komentari

top