Ogledala – vaš saveznik u kreiranju idealnog prostora

Tražite nekretninu, odgovara vam i lokacija i cena, ali prostorije izgledaju mračno i skučeno? Ovo je veoma čest scenario koji nas dovodi u trougao u kom je teško naći kompromis.

Kada pomislimo na prijatan ambijent u koji se rado vraćamo zamišljamo kako on deluje prostrano, da je ispunjen dnevnom svetlošću i zelenilom. Često prilikom odabira nekretnine zaboravimo da su to za sada samo goli zidovi na dobroj lokaciji. Nije realno očekivati da će odmah po otvaranju vrata prostor odavati utisak doma kakvog želimo. To su zaista samo zidovi, a mi treba da ih oplemenimo tako da oni postanu naš topli kutak.

Evo nekoliko trikova kako uz pomoć ogledala možemo da steknemo drugačiji dojam već prilikom razgledanje nekretnina i tako olakšamo njen odabir.

Razmislite šta želite da dominira u prostoru

Kako bi ogledalo prikazivalo najlepšu stranu vašeg doma, bitno je da znate šta je ono što biste želeli da ugledate i osetite kada uđete u svoj prostor. Tada ćete veoma lako da prepoznate gde je to mesto na kom bi bilo idealno da ogledalo stoji.

Odraz u ogledalu će reflektovati vas i vaša osećanja i ispuniti prostor ličnim pečatom. 

Zato prilikom traženja novog stana, još dok razgledate prostor, zamišljajte kako vi želite da on izgleda, a onda posmatrajte da li će čarolija ogledala moći da ispuni očekivanja. Zapitajte se šta je ono što tom prostoru nedostaje, a šta se u njemu može iskoristiti.

Rešenje za uzak i taman hodnik

Ukoliko vas na ulazu u stan dočeka uzak taman hodnik, mozaik od ogledala na bočnom zidu i adekvatno osvetljenje bi ga sigurno oplemenilo i stvorilo toplinu pri samom ulasku.  Ukoliko imate i naspramni zid na dnu hodnika, ogledalo postavljeno na taj zid bi moglo stvoriti sjajan efekat dubine i produženosti.

Kada odredite šta je ono na šta želite da stavite akcenat, ne mora da vas brine ni ukoliko nemate adekvatan naspramni zid. Velika ogledala možete postaviti čak i na podu u uglu prostorije, a ona će učiniti da  prostorija deluje dublje i raskošnije.

Foto: pixabay.com

Ogledala neobičnih oblika su dobro rešenje za velike prazane zidove, a ona se i odlično uklapaju u enterijer čineći ga zanimljivijim. Oni mogu nadomesti nedostatak nameštaja i upotpuniti ambijent. Ako vam postavljanje ovakvih ogledala deluje skupo i komplikovano, možete koristiti i 3D stikere sa efektom ogledala i postići isti efekat.

Svetlije i veće

Ako imate posla sa skoro savršenim stanom koji ima jednu usku prostoriju, da biste je vizuelno proširili i dali joj dubinu možete da koristite dva ogledala i da ih postavite na naspramne zidove Na taj način ćete ostvariti pravi efekat duplog prostora.

Ogledalo će učiniti da soba izgleda vedrije ukoliko se na njemu prelama dnevna svetlost koja ulazi kroz prozor, ali obratite pažnju da ona nikako ne bude usmerena direktno u oči onoga ko sedi ispred njega.


Foto: Privatna arhiva

Ukoliko vas brine što nemate dovoljno mesta za zelenilo i cveće, podjednako bogato će izgledati svaki prostor u kom se u odrazu ogledala vidi makar samo jednan ugao u kom su biljke i, na primer, lampa.

Foto: pixabay.com

Nikad dosta zidova

„Mala spavaća soba, samo krevet i plakar, gde da stavim ogledalo?“ Ne morate „trošiti“ zidove da biste se ogledali. Iskoristite unutrašnja i spoljašnja vrata plakara kao i vrata kupatila da na njih postavite ogledala koje će služiti svojoj osnovnoj svrsi – ogledanju.  Može se desiti da ogledalo koje ste postavili da bi upotpunilo enterijer neće biti idealno da se uz pomoć njega precizno našminkate ili pogledate kako izgleda vaše odevna kombinacija, ali to ovakvom ogledalu nije ni svrha.

Foto: pixabay.com

Ram dodaje šarm

Ram ogledala može da bude odraz vašeg estetskog dojma u pravom smislu te reči. Kada znate gde ćete da postavite ogledalo i koja će mu biti uloga, ram je tu da uokviri celu priču. On može da bude veoma bogat i raskošan. Zamislite ram sa zlatnim ili drvenim obodom restauiran od starog goblena koji ima neku za vas bitnu priču i prošlost. Takav ram možete koristiti svaki put kada ogledalo treba da upotpuni prazninu na zidu na kome se nalazi.

Foto: pixabay.com

U tamnom prostoru veoma dobro rešenje može da bude i nešto modernija varijanta  tzv. vitraž-ramovi ili ogledala koja imaju svoje osvetljenje.

Ukoliko u svom domu težite svedenosti i jednostavnosti tada je dovoljno da ram bude potpuno jednostavan, neutralne bolje i  tankih ivica Ogledalo bez rama je odlično rešenje u tim situacijama jer će ono sa svojom oštrom bordurom pojačati efekat odraza i odisaće elegancijom.

Ako vam se u odrazu ogledala nalazi bogata slika svetlosti i recimo zelenila tada ram ne treba da bude napadan. Isti je slučaj i kada zid već ima neki svoj pečat kao što je tapeta ili neobična boja.

Pogledaj ponudu: PRODAJA STANOVA

Za porodice sa malom decom ram može biti poput sakupljača uspomena koji u sebe može da utka veoma mnogo neprocenjivih trenutaka. Na primer, on može da sadrži školjke koje ste sakupili na porodičnom odmoru, otisak prsta, dugme sa prvog kaputa…  kada se odlučite da sami napravite okvir  izbor ideja je ogroman.

Foto: pxfuel.com

Smelijim kreativcima predlažem da se oprobaju u pirogravuri – drevnoj umetničkoj tehnici „pisanja pomoću vatre“. Zvuči teško, ali je u stvari veoma jednostavno. Za pirogravuru vam je potrebno malo više vremena i strpljenja, ali će se trud pretočiti u unikatni detalj u vašem domu. Od materijala potrebna je svetlija drvena daska i lemilica za gravuru koja se može nabaviti jednostavno i ne košta mnogo. Kada je sve gotovo ostaje samo da se pričvrsti ogledalo.                                                          

Sve ono što će podići pogled ka ogledalu i ispričati priču o vama je pun pogodak. Ukoliko ste osoba koja ima „šarenu dušu“ ram ogledala može da oslika savršenu harmoniju onoga što nosite u sebi i prostora u kom boravite.

… još ponešto o ogledalima…

Kreiranje harmoničnog ambijenta, kako kod kuće tako i na poslu, vrlo često dovodimo u vezu sa privlačenjem pozitivne energije. Najčešće citirani filozofski pogled na ovu temu je Feng šui čiji je cilj  prizivanje sreće. Pa ukoliko želite da ogledala koristite i kao aktivator prosperiteta pročitajte neke od  tekstove na ovu temu, jer po njihovim rečima moć ogledala donosi čuda u naš život. 

Možde da zvuči čudno, ali postoje studije o tome da ogledalo ima psihološko dejstvo na ukućane. Zanimljivo je pročitati tekstove na temu uticaja ogledala u povećanju samosvesnosti, doživljaju sebe samih i stvaranju većeg samopouzdanja. Takvi tekstovi često govore i o uticaju ogledala kod razvoja dece od najranijeg uzrasta. Vlasnici kućnih ljubimaca bi trebalo da o položaju ogledala dodatno razmilisle, jer je kod njih prisutan potpuno drugačiji scenario – psi mogu na svoj odraz da reaguju veoma agresivno misleći da je u pitanju drugi pas. 

Kao i većina predmeta u našem domu, ogledala mogu mnogo da mu doprinesu, ali samo ako su usklađena sa našim životnim stilom.

*****

Ako ste baš u toku odabira nekretnine imajte na umu ove trikove dok birate svoj budući dom i ne zaboravite da manja kvadratura i samo jedan red prozora ne znači nužno optički mali prostor sa malo svetlosti od kog treba odmah odustati😉

Tekst napisala: Daniela Malatinski

Podeli ovaj tekst: