Nekretnine i enterijer – tržište nekretnina donosi nove poslovne šanse

Tržište nekretnina u Srbiji zabeležilo je u prvoj polovini 2018. godine rast u odnosu na isti period 2017. U prvih šest meseci bilo je „teško“ 1,6 mlrd EUR. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, sklopljeno je 48.000 kupoprodajnih ugovora. Prodavci nekretnina takođe tvrde da je tržište ponovo oživelo i da su cene kvadrata u većini gradova „skočile“. Kao bitne faktore za povećanje prodaje navode, između ostalog, i povoljne stambene kredite.

Stanovi traženiji od kuća

Najtraženije su nekretnine u Beogradu, Novom Sadu i na Zlatiboru. Stanovi nastavljaju da budu traženiji od kuća. Novi trendovi i oblici gradnje, kao što su kondominijumi i zatvorena naselja, pronalaze put do kupaca kojima je komfor na prvom mestu.

Pogledajte – NEKRETNINE BEOGRAD NOVOGRADNJA

novogradnja

Povećan je i broj izdatih građevinskih dozvola u odnosu na prethodnu godinu. Stručnjaci smatraju da će dodatni „vetar u leđa“ sektoru građevine, koja sada beleži značajno veći udeo u BDP-u Srbije, dati i izmena propisa u tom sektoru, odnosno pojednostavljenje i ubrzanje procedura za izdavanje različitih dozvola i dokumenata.

Pogledajte: NEKRETNINE NOVI SAD NOVOGRADNJA

Ovakav rast tržišta donosi nove poslovne šanse. eKapija je odlučila da i ove godine nastavi da se bavi sektorom nekretnina i njihovog opremanja. Razgovarali smo sa stručnjacima, predstavnicima institucija i kompanija koje se bave izgradnjom, održavanjem i upravljanjem nekretninama, kao i sa investitorima u nove stambeno-poslovne komplekse kojih je sve više, posebno u Beogradu.

Kompanije sve više brinu o enterijeru

Sve ove novoizgrađene nekretnine treba i opremiti i urediti. Veliki posao čeka arhitekte, enterijeriste i proizvođače nameštaja i opreme za stanove, prodavnice, tržne centre. Naši sagovornici kažu da je primetno da se sve više vraćaju detalji koji su bili u modi sedamdesetih godina prošlog veka. Kompanije danas više brinu o uređenju poslovnih enterijera. One znaju da je to slika firme u očima kupaca i klijenata i da itekako utiče na brend.

U novom Tematskom biltenu eKapije: Nekretnine i enterijer – Rast tržišta donosi nove poslovne šanse, bavimo se i digitalizacijom katastra i uvođenjem elektronskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola. Ovaj sistem predstavlja jedan od najvažnijih izazova i značajnih koraka za dalji napredak sektora. Možete da saznate i koji propisi bi uskoro trebalo da unaprede poslovno okruženje u ovom sektoru, gde su sve u planu ili se već grade novi stambeni i komercijalni objekti. Kakva je perspektiva zelenih tehnologija i pametnih zgrada. U kom pravcu bi moglo da se kreće tržište nekretnina u narednom periodu.

Izvor: eKapija

Podeli ovaj tekst: