Warning: Attempt to read property "slug" on null in /home/4zida/domains/blog.4zida.rs/public_html/blog/wp-includes/taxonomy.php on line 4678

Mari Kondo i umetnost sređivanja doma

Autorka “KonMari” metoda za sređivanje stana ili kuće, kaže da je za donošenje odluke da li da nešto bacite ili zadržite, najvažnija – sreća.

Mari Kondo je japanska organizatorka doma. Tačnije, ona je razvila sopstvenu metodu za sređivanje doma i nagomilanog nereda koja je postala toliko popularna, da je Mari do sada napisala 4 knjige prodate u preko 8,5 miliona primeraka širom sveta. Nedavno je Netflix angažovao za emisiju od 8 epizoda, njena knjiga “Magija pospremanja koja će vam promeniti život” je prevedena na preko 30 jezika, na Instagramu je prati preko pola miliona ljudi, a lista čekanja za njen angažman je duga više meseci.

http://https://www.instagram.com/p/Bh1ibTSA3SC/?hl=en&taken-by=mariekondo

U čemu je tajna KonMari metoda?

Pa, naizgled dosta jednostavna. Prvo, Mari kaže da neredu u svom domu pristupite tako što ćete ga sređivati isključivo po kategorijama, ne po sobama. To praktično znači da se nećete baciti u sređivanje spavaće sobe, nego ćete na primer prvo odraditi sređivanje svoje odeće, knjiga, peškira, kozmetike… Ne znam za vas, ali ovo je potpuno suprotno onome kako je mene majka učila.

Nakon što ste na primer svu (bukvalno svu) svoju odeću skupili na jednu veliku gomilu, donošenje odluka o tome šta zadržati a šta ne se zasniva da odgovoru na pitanje:

Da li me ova stvar čini srećnom?

http://https://www.instagram.com/p/BhSnaI_g6Py/?hl=en&taken-by=mariekondo

U procesu odlučivanja bi trebalo da pogledate, dodirnete komad odeće ili predmet, vidite da li vas čini srećnima, da li vas razveseljuje, i na osnovu toga odlučite da li ga bacate ili ne. Prema KonMari metodu trebalo bi početi upravo od kategorije kao što je odeća, jer je “sređivanje stresan proces i najbolje je početi sa nečim manje emotivnim”.

https://www.instagram.com/p/BhZmAMLAL9R/?hl=en&taken-by=mariekondo

Mari takođe ima i poseban način slaganja odeće na način da vam nisu potrebni ofingeri. Ona predlaže da svu svoju odeću slažete u fijoke, koje su izdeljene kutijama (za cipele ili ukrasnim, raznih veličina) u koje ćete uspravno pakovati svoje majice, pantalone i ostalu odeću po posebnom KonMari metodu slaganja odeće.

http://https://www.instagram.com/p/BgSDZsjANhA/?hl=en&taken-by=mariekondo

Mari je inače majka dve devojčice (1 i 2 godine) i kaže da se stvari nisu posebno otežale nakon što su deca došla, pošto je i njen muž dosta uredan po prirodi. A zahvaljujući svom metodu pakovanja i odlaganja stvari u domu, kaže da uvek zna gde šta stoji i lako je dostupno, zbog čega retko kad ima nereda u stanu koji bi trebalo srediti.

http://https://www.instagram.com/p/BdN24ybAFV-/?hl=en&taken-by=mariekondo

Iako sve ovo naočigled deluje pomalo neobično, milioni ljudi širom sveta svakodnevno hvale autorku KonMari metoda, dok su njena predavanja rasprodata a baza pristalica njene filozofije sve veća. Njena knjiga je dostupna i na našem jeziku, ukoliko ste je pročitali podelite sa nama utiske.

I isprobajte KonMari metod, možda bar na par dana. Pa možda se jednom i desi da ne stanemo na lego kocku u sred dnevne sobe.

Podeli ovaj tekst: