Koliko košta nekretnina u turističkim centrima Srbije?

Leto je konačno stiglo a sa njim i pitanje gde ići na odmor. Za većinu nema dileme – more je more. Međutim, ima i onih koji radije uživaju u prirodnim lepotama Srbije, što ne čudi jer Srbija obiluje banjama, jezerima i planinama. Istovremeno, sve više se ulaže u promociju domaćeg turizma.

Iako možda niste razmišljali o kupovini kuće ili stana u nekim od poznatih turističkih mesta Srbije, istražili smo kako se kreću cene nekretnina na ovim atraktivnim lokacijama. Za one koji mogu da priušte, to može biti odlična alternativa za odmor, ali i dobra investicija.

Vrnjačka Banja i Sokobanja

Kada je reč o banjama, Vrnjačka Banja je jedna od najpopularnijih destinacija. Uživanje u termalnim izvorima, šetnjama kroz prelepe parkove u blizini Zapadne Morave čine Vrnjačku Banju primamljivom ne samo za odmor već i za kupovinu nekretnina.

Prosečno oglašena cena stanova u starogradnji u Vrnjačkoj Banji na specijalizovanom sajtu za oglašavanje nekretnina 4zida.rs trenutno iznosi 1.671 evra za kvadrat što je za 100 evra niže nego u drugom kvartalu ove godine, dok je prosečna cena za stan u novogradnji 1.894 evra.

Sokobanja, takozvano „zeleno srce Srbije“, poznata je po brojnim planinama, rekama, jezerima koje se nalaze u neposrednoj blizini. To čini ovu destinaciju veoma posećenom jer pruža brojne mogućnosti za šetnje, planinarenje ali i aktivnosti na vodi.

Trenutno oglašene cene stanova u starogradnji u Sokobanji su niže od onih u Vrnjačkoj Banji i kreću se oko 1.405 evra po kvadratu. I ovde je došlo do pada cena za oko 150 evra u odnosu na drugi kvartal ove godine. Kada je reč o novogradnji cene se kreću od 1.156 do oko 2000 evra po kvadratu. Za kupovinu kuće potrebno je da se izdvoji u proseku 390 evra po kvadratu što je skoro duplo manje nego za kuću u Vrnjačkoj Banji.

zlatibor-nekretnine-cene
Izvor: Shutterstock

Kopaonik i Zlatibor

Ukoliko se odlučite za investiciju u planinskom okruženju,  Kopaonik i Zlatibor su svakako nezaobilazne i popularne destinacije tokom cele godine. Na Kopaoniku je u odnosu na prva dva kvartala ove godine došlo do blagog pada cena i sada prosečna cena stanova u starogradnji na sajtu 4zida.rs iznosi 2.085 evra za kavdrat, dok je za kuću na ovoj planini potrebno izdvojiti u proseku oko 1.220 evra. Prosečna oglašena cena stanova na Zlatiboru u starogradnji iznosi oko 2.000 evra po kvadratu dok je za novogradnju potrebno u proseku izdvojiti još 100 evra više jer se kvadrat kreće oko 2.120 evra. Prosek cena kuća je oko 1.580 evra po kvadratu.

Srebrno jezero – „Srpsko more“

Srebrno jezero se nalazi na samo sat vremena vožnje od Beograda. Blizina autoputa čini putovanje još jednostavnijim jer bez dugih sati provedenih u automobilu, možete uživati u miru i tišini Srebrnog jezera, praktično čim napustite gradsku gužvu. Srebrno jezero zovu „srpskim morem“ kako zbog površine, srebrnkastog odsjaja, tako i zbog kafića i drugih ugostiteljskih objekata koji stvaraju utisak letovališta uz more.

Odlična investicija

Jedna od najprivlačnijih karakteristika Srebrnog jezera su povoljne cene nekretnina. U poređenju sa popularnim turističkim destinacijama kao što su Zlatibor i Kopaonik, Srebrno jezero nudi znatno povoljnije cene stanova i kuća. Da biste postali vlasnik nekretnine na „srpskom moru“ potrebno je da u proseku izdvojite oko 1000 evra po kvadratu za stan u novogradnji.

Podeli ovaj tekst: