Kako da napravite sistem za sakupljanje kišnice?

Kišni-oluk-sakupljač-kišnice

Nedavno je stigla jesen, a sa njom će uskoro i česti kišni dani koji su karakteristični za ovaj period godine. Ovo je savršeno vreme da razmislite o tome kako da iskoristite prirodni resurs poput kišnice. U ovom vodiču ćemo vam pokazati kako sami da napravite jednostavan sistem za sakupljanje kišnice, koji ćete moći da koristite za zalivanje bašte ili čišćenje. Osim što ćete doprineti očuvanju životne sredine, smanjićete potrošnju vode a samim tim i račune.

Planiranje i priprema

Pre nego što započnete, razmislite o mestu gde ćete postaviti sistem za sakupljanje kišnice. Idealno mesto je krov vaše kuće ili garaže. Evo šta će vam biti potrebno:

Kišni oluci: ako već nemate, postavite kišne oluke duž krova kako biste usmerili vodu prema sakupljaču.

Sakupljač kišnice: ovo je posuda koja će prikupljati kišnicu sa krova i usmeravati je u rezervoar  i ona treba da ima poklopac jer će u suprotnom voda isparavati. Možete koristiti plastičnu burad, bačve ili specijalno napravljene sakupljače kišnice. Osim vode u burad se može stavljati i sneg koji se čisti po dvorištu ili ispred kuće.

Rezervoar: rezervoar će skladištiti sakupljenu kišnicu. Možete koristiti betonski rezervoar, plastični rezervoar ili čak velike plastične bačve.

Instalacija sakupljača kišnice

Postavite sakupljač kišnice ispod odvoda kišnih oluka. Osigurajte da bude postavljen na ravnoj površini kako bi se voda pravilno slivala u njega. Povežite sakupljač sa odvodom kišnih oluka pomoću odgovarajuće cevi.

Postavljanje rezervoara

Postavite rezervoar na čvrstu i ravnu površinu, kao što je betonska ploča ili ravna površina u vašem dvorištu. Povežite sakupljač kišnice sa ulazom rezervoara koristeći cev.

Filtriranje i prečišćavanje

Dodajte filter na ulazu u rezervoar kako biste uhvatili krupne čestice i nečistoće iz kišnice. Razmotrite instalaciju prečišćivača vode kako biste osigurali da voda u rezervoaru bude čista.

Korišćenje sakupljene kišnice

Nakon što je sistem instaliran, možete koristiti sakupljenu kišnicu za zalivanje bašte, pranje automobila, kupanje kućnih ljubimaca, a kada opet dođe leto možete napunite svoj bazen.

Održavanje

Redovno čistite filtere i proveravajte da nema začepljenja u cevima. Pratite nivo vode u rezervoaru i dopunite ga po potrebi.

Ovaj Uradi sam projekat je ekološki prihvatljiv i pristupačan način za poboljšanje održivosti vašeg doma. Osim toga, kišnica je bolja za pejzažne biljke i bašte jer nije hlorisana a može i da obezbedi odličan rezervni izvor vode za hitne slučajeve.

Podeli ovaj tekst: