Drvene kuće – ponovo u modi

Na severu Evrope su još pre 3000 godina počele da se grade drvene kuće

Na severu Evrope su još pre 3000 godina počele da se grade drvene kuće, odnosno, kako ih danas zovemo, brvnare. Takav način gradnje se vremenom proširio na celu Evropu, kasnije i na Ameriku, a danas ih možete videti i u Srbiji.

Drvene kuće

U Severnoj Americi i Skandinaviji preko 90% kuća je od drveta. Drvo debljine samo 3cm ima toplotnu izolaciju kao 45cm betona ili 18cm cigle. Zato Skandinavci i Kanađani koji žive u jako hladnoj klimi troše dva do tri puta manje energije na zagrevanje kuće od nas.

POGLEDAJTE: PRODAJA KUĆA U SRBIJI

Sam način gradnje se u međuvremenu modernizovao u smilu alata i mašina koji se koriste, dok je drvo ostalo glavni material. Ekonomične su, jer se koristi mala količina energije za zagrejavanje prostora zimi i hlađenje leti. Drvo je 6 puta bolji izolator od cigle, a 15 puta bolji izolator od betona i čak 5 puta lakše od betona.

Kvadrat ovakve kuće košta od 150 do 200 evra. Drvo koje se koristi je najčešće četinar: jela, smreka ili bor. Montira se za par dana, a za izradu je potrebno manje od dva meseca u proseku.
Pogledajte galeriju:

Drvene kuće

Drvene kuće

Drvene kuće

Drvene kuće

POGLEDAJTE: PRODAJA KUĆA U BEOGRADU

Podeli ovaj tekst: