Warning: Attempt to read property "slug" on null in /home/4zida/domains/blog.4zida.rs/public_html/blog/wp-includes/taxonomy.php on line 4655

10 stvari na koje NE TREBA trošiti pare prilikom uređenja enterijera

Svi dizajneri enterijera uglavnom savetuju šta treba kupovati da bi stan izgledao lepše, a niko ne piše o tome na šta ne bi trebalo trošiti novac. Sve do sada!

Prekrivači preko sofe, kratke zavese, gomila sitnica na policama – sve ovo su greške koje ne samo da čine enterijer manje atraktivnim već i opterećuju životni prostor. Opremanje stana je već dovoljno skupa zanimacija pa zato nemojte kupovati stvari koje em što će vam potrošiti budžet, em što neće izgledati lepo. Zato smo izdvojili 10 stvari na koje ne treba trošiti pare prilikom uređenja enterijera. Krenimo redom!

1. Prekrivači za sofu i fotelju

Ne, nikako! Ako vam se čini da ćete tako zaštititi sofu od habanja ili prljanja, možda je bolje da zaštitite svoj dobar ukus tako što ovo nećete raditi.

2. Staklene TV police

Metalni TV nosači sa staklenim elementima nikada ne izgledaju dobro i zbog toga ih nikada nećete videti u dobrom enterijeru. Još metala i stakla pored TV-a, koji je svakako od ta dva materijala, neće izgledati dobro. Mnogo je bolja varijanta izabrati TV nosač koji se kači na zid ili drvenu komodicu koji je u srazmeri sa veličinom televizora.

3. Male komode

Kada smo već kod srazmere, ako imate veliki TV, od recimo 42, 50 ili više inča nemojte ga nikada postavljati na male komodice! Ta dva definitivno ne idu. Ako ste našli mesta za veliki televizor, pronađite mesta i za odgovarajuću komodicu.

4. Nameštaj u kombinaciji tri ili više materijala

Zaobilazite u širokom luku! Dakle, kauč s drvenim rukonaslonom i inoksnim detaljima definitivno nisu dobra kombinacija. Iako će vas privući njegovo bleštavilo, bolje ga odmah zaboravite! Isti slučaj je i sa klub stolićem ili trpezarijskim stolom od tri ili više materijala.

kratke-zavese enterijer
Pogrešno od samog starta. Izbegavajte kratke zavese! foto: Flickr

5. Fotelja koja ide u paru sa sofom

Iako mislite da ste na ovaj način uradili pravu stvar za vašu dnevnu sobu, pogrešili ste! Uvek birajte fotelju drugačiju od sofe jer ćete na taj način izbeći monotoniju u prostoru koju stvaraju dva najveća komada nameštaja iz iste serije.

6. Kauči s izrazito šarenim teksturama

Ne, ne vraćajte se u osamdesete! Kauč na razvlačenje da, ali nikako ako je presvučen toliko šarenom tkaninom da i kada prospete kafu, fleka ostaje neprimetna.

sofa enterijer
Šareno, (ne) volim te šareno….

7. Kratke zavese

Uprkos bapskim pričama, radijatori ne mogu zapaliti zavese! Slobodno pustite da zavese padaju preko radijatora pa će i prozori izgledati vizuelno veći. U slučaju da ovo nije moguće, na primer, kada se ispod prozora nalazi radni sto, umesto klasičnih zavesa koristitite paketo ili rimsku zavesu.

8. Puno sitne dekoracije

Puno sitnih detalja bez ijednog krupnog, konkretnog elementa koji će biti u centru pažnje, ne izgleda dobro u prostoru jer se od šume ne vidi drvo. Bolje je kupiti jedan veći, upečatljiv komad koji će privući poglede, nego gomilu sitnih koji će se utopiti jedan u drugi.

9. Nameštaj dečije sobe u jarkim bojama

Ne koristite šaren nameštaj u dečijoj sobi koji će detetu, ali i vama, biti zanimljiv samo par meseci. Dete će brzo prerasti, a pritom će u kombinaciji sa šarenim igračkama, cela soba izgledati kao na vašaru. Preporuka je koristiti jednobojan ili nameštaj neutralnih tonova, a razigrati enterijer interesantnim detaljima.

10. Izlizane grafike

Ako vam treba nešto da popunite vaš centralni zid u dnevnoj sobi, izbegavajte štampane slike bez emotivne veze sa gradom koji je na njemu. Izlizane grafike ili Ajfelov toranj s poštanskom markom na metar neće izgledati dobro. Umesto toga zakačite tanjire koje ste nasledili od bake ili jednostavno zalepite tapetu.

Izvor: gradnja.rs

Podeli ovaj tekst: