Zgrada JDP izabrana za najlepšu zgradu u Beogradu u poslednjih 25 godina

Posle tri nedelje glasanja i pristiglih 4.443 glasova, izabrana je najlepša zgrada u Beogradu – rekonstrukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz 2005. godine koje potpisuju arhitekte Zoran Radojičić i Dejan Miljković.

Ideja o Izboru za najlepšu zgradu u Beogradu u poslednjih 25 godina došla je iz potrebe da se ukaže da u našoj prestonici ima arhitektonskih objekata vrednih pažnje ali i kako bi se napravila jedna analiza gradskog prostora s izdvajanjem onih objekata koji su nas obogatili i na koje smo ponosni ali i na one koje izazivaju kontroverze.

Veliki izbor stanova u Beogradu na sajtu 4zida.rs.

POBEDNIK: Rekonstrukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Kralja Milana 50; autori: Zoran Radojičić, Dejan Miljković; godina: 2005; foto: Miloš Martinović

Posetioci portala Gradnja.rs su svojim mnogobrojnim glasovima podržali ovu ideju i posle tri nedelje glasanja i 4.443 pristiglih glasova, izabrali su najlepšu od njih – Jugoslovensko dramsko pozorište u ulici Kralja Milana 50 čiju rekonstrukciju potpisuju arhitekte Zoran Radojičić i Dejan Miljković koje je dobilo ocenu 7,64. Zgrada JDP-a predstavlja sliku Beograda u malom, to jest, istorijski kontinuitet prošlosti i savremenosti, koje se širom grada konstantno prožimaju, kaže član žirija istoričar umetnosti Marko Stojanović.

Dalje slede, Fiskulturna sala u Obrenovcu sa ocenom 6,69, treće mesto zauzela je Rekonstrukcija kule Nebojša (6,53), četvrto Crkva Svetog Vasilija Ostoškog na Bežanijskoj kosi (6,47) dok se na petom mestu našao Stambeno-poslovni blok B2 (6,27).

Žiri naklonjeniji stranom arhitekti

Po izboru stručnog žirija, kojeg su činili arhitekta Đorđe Alfirević, arhitekta Aleksa Ciganović, arhitekta Nebojša Antašević, istoričar umetnosti Marko Stojanović i urednik portala Igor Conić, najveći broj glasova osvojio je jedan drugi objekat – hotel Square Nine! Treba primetiti da je zgrada JDP, miljenik publike, na trećem mestu koje deli sa vrtićem Tesla i poslovnom zgradom Anex, dok je drugo mesto osvojila zgrada Zepter koja je kod publike završila u donjem delu lestvice.

POBEDNIK PO IZBORU ŽIRIJA: Hotel Square Nine, Studentski trg 9, Autor: Issay Weinfeld; godina: 2011; foto: Miloš Martinović

Izbor zgrade Square Nine na Studentskom trgu za najlepšu zgradu u Beogradu u poslednjih 25 godina, vrlo je interesantan jer je ona jedina sa spiska od 20 zgrada koje su ušle u uži izbor a da nije projektovana od strane domaćeg arhitekte. Zapravo, njen projekat potpisuje brazilski arhitekta Isaj Vinfeld koji je ovaj hotel zamislio kao savremenu građevinu koja poštuje stil, kolorit i visinu okolnih zgrada zbog čega se savršeno uklapa u okolinu. Upravo time je postignuto da objekat izgleda kao da se oduvek nalazio na tom mestu.

Više informacija o Izboru za najlepšu zgradu u Beogradu potražite ovde: https://www.gradnja.rs/pobednik-glasanja-jdp-najlepsa-zgrada-u-beogradu-u-poslednjih-25-godina/

O PORTALU: Gradnja.rs je portal o arhitekturi i građevinarstvu osnovan 2010. godine koji svojim posetiocima svakodnevno donosi vesti iz industrije, detaljne projekte domaćih i stranih arhitekata, dok “Uradi sam” tekstovima pomaže internet zajednici da lakše adaptiraju svoj životni prostor. 2016. godine organizovao je slično glasanje ali za Novi Sad u kojem je pobedila zgrada Rektorata dok je stručni žiri izabrao zgradu Metals banke.

Podeli ovaj tekst: