Zašto proleće znači i bum na tržištu nekretnina?

Neko donosi odluke prema horoskopu, drugi se kunu u feng šui, a ima i mnogo nas koji čekamo proleće da presečemo najvažnije u životu.

Možda zvuči kao otrcana fraza ali prolećni žamor nas omami, motiviše i pokreće, jednostavno, s prirodom se budimo i mi. Ovo se posebno odnosi na odluke oko promene ili poboljšanja životnog prostora. Ulogu igra i onaj finansijski momenat, a istina je da naš štek uglavnom posle ušuškanih hladnih dana dočeka svojih pet minuta.

Upravo zato proleće se pokazalo kao sjajno vreme za kupovinu nekretnina. S prvim cvećem, beharom i suncem raste i tražnja na tržištu. Tokom zime ljudi uglavnom planiraju i „crtaju“ svoj budući dom, ili u glavi renoviraju, ali praksa je pokazala da se posao zapravo ostavlja za lepše dane.

Da s’ prolećem procveta i tržište nekretnina potvrđuju i investitori.

„Interesovanje jeste veće. Generalno, čime god da se bavite proleće označava i početak godine i period kada se prave dugoročni planovi. Naše iskustvo pokazuje da ekspanzija na tržištu počinje tada, što se onda, normalno prelije i na leto“, kažu u kompaniji East side.

Drugi važan faktor su odmori. Dolaze uskršnji i prvomajski praznici pa mnogi koriste prolećne dane odmora kako bi završili posao. Naročito ukoliko je potrebno okrečiti stan, dodatno renovirati ili eventualno korigovati osvetljenje. To se posebno odnosi na našu dijasporu, odnosno one koji dolaze u Srbiju pa koriste to vreme da završe kupoprodajne obaveze.

Pogledajte ponudu: NEKRETNINE BEOGRAD NOVOGRADNJA

Oni koji vole da posao proveri i inspekcija, čekaju sunčane dane jer zimi inspektor možda ne može da pristupi krovu, ili u potpunosti ispita stanje i proveri spoljašnje sisteme zbog snega i leda. Prolećna inspekcija omogućava inspektoru da vidi i ispita sve temeljno, što dovodi do pouzdanih rezultata.

Škola igra važnu ulogu, odnosno fakulteti. Naime, pokazalo se da kupci iz unutrašnjosti obično na proleće gledaju i pikiraju stanove upravo da bi im deca, kada krenu na studije imala sopstveni krov nad glavom.  Kupci sa decom žele da se smeste u svom domu oko vremena kada najmlađi izlaze iz škole. Na taj način mogu završiti školsku godinu u sadašnjoj školi pa se odabir kuće ostavlja za kraj maja ili početak juna.

Na bum utiče i to što se stanovi češće prodaju u kasnu jesen i rano proleće, te tako ljudi, ukoliko ne kupuju stan na kredit, dođu do više gotovine u rukama pa ovih dana unovče kroz nekretninu.

Oni koji pak uzimaju bankarski kredit, takođe uzimaju u prvim mesecima godine.

Kako je za mnoge proleće najlepše godišnje doba, simbol buđenja i novog rađanja, tako odluka pre padne na novogradnju. Verovatno ste u toplini doma zimus prečešljali sve oglase, ali da vas podsetimo da na našem sajtu imate široku ponudu i najpregledniju sliku o tome šta ima novo u svetu novogradnje.

Podeli ovaj tekst: