Zašto je važno odrediti pravu vrednost svoje nekretnine?

Određivanje vrednosti nekretnine ključan je korak ukoliko planirate prodaju nekretnine ili neki drugi vid transakcije sa tom nekretninom (ulaganje, obezbeđenje pozajmice, izradu investicionog plana i sl).

Određivanje vrednosti nekretnine može vam doneti između ostalog i:

  • Jasnije informacije o trenutnoj vrednosti same nekretnine
  • Prikaz kretanja tržišta nepokretnosti
  • Uvid u potencijal vaše nekretnine

Investitori, bankari, finansijski savetnici ili osobe koje se bave osiguranjem nekretnina često se susreću sa potrebama ovlašćenih procena vrednosti nekretnina. Potrebu za procenom vrednosti nekretnine imaju i svi oni koji planiraju da kupe nekretninu putem stambenog kredita. Procena se izvodi od strane obučenih i veštih profesionalaca ovlašćenih procenitelja nekretnina.

Banke od svojih klijenata koji podnose zahtev za stambeni kredit zahtevaju da im dostave izveštaj o procenjenoj vrednosti nekretnine koji potpisuje licencirani procenitelj nekretnina. Najčešće svaka banka ima spisak licenciranih procenitelja sa kojima sarađuje.

Ipak, čak i ako nemate potrebu za zvaničnom procenom vrednosti nekretnine, može biti veoma korisno odrediti njenu realnu tržišnu vrednost, odnosno raspon cena u odnosu na slične nekretnine na tržištu. Ovo možete uraditi na 4zida.rs na Stranici za procenu vrednosti nekretnine.

Međunarodni komitet za standarde procene (International Valuation Standard Comitee) daje sledeću definiciju tržišne vrednosti:

“Tržišna vrednost je procenjeni iznos za koji bi neko sredstvo moglo da se razmeni na dan procene vrednosti između zainteresovanog kupca i zainteresovanog prodavca, u transakciji između nezavisnih i nepovezanih strana, posle odgovarajućeg marketinga, pri čemu su obe strane delovale uz dovoljno saznanja, opreza i bez prinude.

Podeli ovaj tekst: