Zašto je Dorćol srce Beograda?

Nekada su se najvažnije kuće u Beogradu nalazile na Dorćolu. Samo ime Dorćol znači raskrsnica četiri ulice. Tokom vremena turske vlasti, centar Beograda, glavna ulica, odnosno čaršija je bila današnja ulica Cara Dušana. Prve kafane, restorani i hoteli, otvoreni su ovde.

Vremenom je naziv Dorćol važio  za celu padinu od Vasine ulice ka Dunavu, oivičenu sa jedne strane Kalemegdanom, a sa druge Francuskom ulicom i Bajlonijevom pijacom. Dušanova ulica deli Dorćol na Gornji i Donji.  Gornji je važio uvek za gospodski, o njemu su pisane knjige, a za Donji Dorćol kažu  da je pravi Dorćol.  Tu I dalje ima udžerica, dvorišnih kuća, i golubova. Dorćolci uvek sa ponosom ističu odakle su. Čuven su  dorćolski mangupluk i solidarnost. Komšije se poznaju, druže i pomažu, dorćolski mangupi se poštuju.

Skoro sve što mora obavezno da se vidi u Beogradu nalazi se na Dorćolu. Ko živi na Dorćolu, ne mora da se pomeri iz svog kraja ceo život. Jer sve je tu. I park, i Kalemegdan, i reka i pozorište i kulturne znamenitosti, najbolji kafići, restorani i radnje.

nikola pasic

Na Dorćolu se nalazi najstarija kuća u Beogradu, u cara Dušana broj 10. Danas je pod zaštitom države kao spomenik kulture .  Građena je između 1724. i 1727. godine. Nisu poznate samo zdanja iz ovog kraja. Na Dorćolu su živeli mnogi znameniti  ljudi.

Slobodan Jovanović je živeo u Siminoj 25, pesnik Milan Rakić u Gospodar Jevremovoj 37, Meša Selimović u Gospodar Jovanovoj 39, Stevan Mokranjac u Dositejevoj 16, a Nikola Pašić u Francuskoj 21.

Jedine mane ovog kraja su, kako kažu Dorćolci, parking mesta, stare fasade o kojima se nedovoljno vodi računa  i gužva pored pojednih ’’in’’ lokala.  Jedno je sigurno, Dorćol  je srce i duša Beograda već  vekovima. Ovo je kraj u kojem definitivno vredi kupiti ili iznajmiti stan.

dorcol grafiti

Tags

Оставите одговор

Vaša email adresa neće biti objavljena.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top