Zašto je Dorćol srce Beograda?

Nekada su se najvažnije nekretnine u Beogradu nalazile na Dorćolu. Samo ime Dorćol znači raskrsnica četiri ulice. Tokom vremena turske vlasti, centar Beograda, glavna ulica, odnosno čaršija je bila današnja ulica Cara Dušana. Prve kafane, restorani i hoteli, otvoreni su ovde.

Vremenom je naziv Dorćol važio  za celu padinu od Vasine ulice ka Dunavu, oivičenu sa jedne strane Kalemegdanom, a sa druge Francuskom ulicom i Bajlonijevom pijacom. Dušanova ulica deli Dorćol na Gornji i Donji.  Gornji je važio uvek za gospodski, o njemu su pisane knjige, a za Donji Dorćol kažu  da je pravi Dorćol.  Tu I dalje ima udžerica, dvorišnih kuća, i golubova. Dorćolci uvek sa ponosom ističu odakle su. Čuven su  dorćolski mangupluk i solidarnost. Komšije se poznaju, druže i pomažu, dorćolski mangupi se poštuju.

Skoro sve što mora obavezno da se vidi u Beogradu nalazi se na Dorćolu. Ko živi na Dorćolu, ne mora da se pomeri iz svog kraja ceo život. Jer sve je tu. I park, i Kalemegdan, i reka i pozorište i kulturne znamenitosti, najbolji kafići, restorani i radnje.

nikola pasic

Na Dorćolu se nalazi najstarija kuća u Beogradu, u cara Dušana broj 10. Danas je pod zaštitom države kao spomenik kulture .  Građena je između 1724. i 1727. godine. Nisu poznate samo zdanja iz ovog kraja. Na Dorćolu su živeli mnogi znameniti  ljudi.

Slobodan Jovanović je živeo u Siminoj 25, pesnik Milan Rakić u Gospodar Jevremovoj 37, Meša Selimović u Gospodar Jovanovoj 39, Stevan Mokranjac u Dositejevoj 16, a Nikola Pašić u Francuskoj 21.

POGLEDAJTE: STANOVI NA DORĆOLU

Jedine mane ovog kraja su, kako kažu Dorćolci, parking mesta, stare fasade o kojima se nedovoljno vodi računa  i gužva pored pojednih ’’in’’ lokala.  Jedno je sigurno, Dorćol  je srce i duša Beograda već  vekovima. Ovo je kraj u kojem definitivno vredi kupiti ili iznajmiti stan.

dorcol grafiti

 

Podeli ovaj tekst: