Zašto je dobro osigurati stan koji izdajete?

Izdavanje stana koji ne koristite predstavlja odličan način da popunite kućni budžet. Poslednjih godina mnogi ljudi se odlučuju da investiraju u kupovinu stana za najam, jer na ovaj način mogu prihodovati mnogo više nego da, na primer, štede u banci.

Ipak, izdavanje stana nekad ume da zada glavobolje – nije lako naći pravog podstanara, tu su tekuća održavanja stana i popravke eventualnih kvarova, a ponekad se dese i nesrećne situacije – požari, poplave, provale ili veće štete u zgradi koje vama i vašoj nekretnini mogu pričiniti veliku štetu. Zbog svega ovoge idealno je da osigurate stan koji izdajete. 

Osiguranje – način da umanjite brige

Postoje zakupci koji o tuđoj nekretnini brinu kao o svojoj. Ipak, ovo nije slučaj sa svima. Ako izdajete namešten stan oštećenje uređaja ili bele tehnike može skupo da vas košta. Pojedini zakupodavci se odlučuju da, pre izdavanja stana, naprave spisak svih uređaja i vrednijih stvari. Ipak, na ovaj način nećete refundirati štetu ako vam se nešto od tih stvari ošteti ili vam neko provali u stan i ukrade ih. 

Požari, poplave, veći kvarovi na instalacijama – ovo su situacije o kojima najčešće ne mislimo dok se one ne dese. Nažalost, po pravilu – šteta od njih ume da bude toliko velika da nekad dostiže i polovinu vrednosti celog stana. Osiguranje od ovakvih situacija pomoći će ne samo vama da budete bezbrižniji, nego će se i vaš stanar oseća sigurnije znajući da će i njegove stvari biti obezbeđene ako do nesrećnih situacija dođe. 

Osiguranje stana za izdavanje podrazumeva ne samo osiguranje nekretnine, nego i svih instalacija koje su deo tog domaćinstva. Dodatno se mogu osigurati i vredni uređaji, predmeti ili aparati.

Ugovorite osiguranje online

Kao vlasnik nekretnine, vi ste taj koji treba da ugovori osiguranje stana koji izdajete. Najbolje je uzeti širu polisu koja pokriva više scenarija nesrećnih slučajeva:

  • požar, udar groma, oluja, grad
  • poplave (izliv vode iz instalacija)
  • kvarovi i oštećenja instalacija
  • lom stakla na prozorima i vratima
  • provale i razbojništva

Visina polise zavisi isključivo od vas. Najbolje je da pogledate nekoliko ponuda i odlučite se za onu koja vam najviše odgovara. Na sajtu Osiguranik.com to možete uraditi u samo par klikova. Potrebno je samo da unesete osnovne informacije o nekretnini – da li je u pitanju kuća ili stan i koje je kvadrature, i za dvedesetak sekundi ćete dobiti nekoliko ponuda. Nakon što odaberete onu koja je najbolja za vas, osiguranje možete platiti karticom i time ceo proces završiti putem interneta. 

Pričajte sa zakupcem o osiguranju

Naš je savet da svakom potencijalnom zakupcu koji dođe da razgleda vaš stan predstavite polisu osiguranja koju imate. Na taj način pokazujete da ste vlasnik koji brine o svojoj nekretnini, ali i o svojim budućim stanarima. Sa stanarima koji već neko vreme žive kod vas možete pričati i o opciji da oni dodatno osiguraju neke svoje vredne stvari, i novčano učestvuju u plaćanju polise osiguranja vašeg stana. 

Osiguranjem stana za izdavanje pokazujete odgovornost, ali i brigu o budućim stanarima i svojoj nekretnini. Ne manje važno, obezbeđujete sebi miran san i sigurnost – da prihodi o kirije zaista ostanu prihodi, a ne da se troše na nesrećne situacije koje se u svakom stanu mogu dogoditi.

Podeli ovaj tekst: