Zašto je Banovo Brdo jedan od najboljih krajeva za stanovanje?

Banovo brdo je dobilo ime po Matiji banu, poznatom dubrovačkom piscu, akademiku i borcu za ujedinjenje svih južnoslovenskih naroda. 1844. godine seli se u Srbiju i to upravo u ovaj deo grada. Stanovnici Banovog brda često govore da nemaju potrebe da idu u centar, jer sve što im treba je tu, na Banovom brdu (samo nemaju pozorište).

Jedna od najvećih prednosti ovog kraja je priroda. Ada Ciganlija je skoro pa deo Banovog brda, jer je potrebno svega nekoliko minuta da bi ste se pešice spustili tamo. Tu su naravno i Topčider i Košutnjak. Košutnjački bazeni, Trim staza, Hipodrom, Ski staza koja ima jedan od najlepših pogleda u celom Beogradu su definitivno razlozi za život u ovom delu Beograda. Na samom Banovom brdu ima dosta parkova od kojih je najpoznatiji onaj veliki u Požeškoj ulici, preko puta Osnovne škole ‘’Josif Pančić’’. To je jedan od najvećih parkova u gradu. Ovde se okupljaju osnovci, srednjoškolci, vlasnici pasa, penzioneri, studenti, roditelji sa decom.

Što se tiče obrazovanja u ovom kraju Beograda, na Banovom brdu postoje četiri osnovne škole, XIII beogradska gimnazija, Hemijska škola, dva fakulteta: Sporta i fizičkog vaspitanja i Šumarski, sa najlepšom i najtišom čitaonicom, Viša hotelijerska škola.

POGLEDAJTE: STANOVI ZA PRODAJU NA BANOVOM BRDU

Kao glavnu manu Banovog brda, neki navode daljinu od centra grada. Do ulice kneza Miloša ima samo 6 kilometara, a kraj je odlično povezan sa svim delovima grada. Ukupno 20 linija gradskog prevoza (17 dnevnih i 3 noćne) prolazi Banovim brdom, povezujući ga sa gotovo svim krajevima grada. Gde god da se zaputite, stići će te za najviše pola sata, a do centra grada za najviše dvadeset minuta.

Dva bioskopa, brojni kafići, restorani, prodavnice, tržni centri, fast food radnje, prodavnice i trafike koje rade 24h omogućavaju Brđanima da bez preke potrebe ne idu u grad. Požeška ulica, kao glavna i najprometnija ima apsolutno sve. Od pre par godina je i Ulica otvorenog srca, svakog 1. januara.

POGLEDAJTE: STANOVI ZA IZDAVANJE NA BANOVOM BRDU

Za Banovo brdo kažu da ga ne vole samo oni koji nikad nisu živeli ovde. Ko je ikad imao prilku da boravi ovde duže zavoleo je ovaj grad za sebe.

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

komentari

 • Zemun Nbg i Vracar su naj krajevi,Banovo brdo je dobro ali se slazem preusko prenabijeno je sve,ali opet zavisi gde kupis nekretninu u kom delu sve ima svoje. Takodje neki od krajeva koji su dobri Vidikovac,Miljakovac na Rakovici,Zarkovo i Zeleznik na Cukarici,a te price o radnickim naseljima zaboravite 90% su radnicka naselja,vazno je kakva vam je kuca ili stan i kakva je infrastruktura ima li radnji ovih,onih,benzinska stanica,automehanicar dom zdravlja itd.

 • Stanovao sam godinu dana na Banovom Brdu i nikad više, previše bučan kraj i sve je preusko… da su mogli da suzbiju još bi suzbili… Zemun i Vračar su keva

 • NAJLEPSI DEO BEOGRADA BEZ POGOVORA

 • EH PISAO JE NEKO CLANAK KO NE ZIVI NA B.BRDU NITI JE ZIVEO .JA SAM ZIVEO SA I MOJA PORODICA 60-70 GODINA JA KONKRETNO 30G PA ZNAM MNOGO TOGA STA JE BILO NA B. BRDU I MNOGE ZNAMENITOSTI TAKO DA NIJE NEKO NADMETANJE SVAKOM JE NJEGOV KRAJ GDE JE ODRASTO I RODJEN NAJBOLJI PA ZATO I ZNAM PUNO O TOM DELU BEOGRADA MNOGO JE LEPO BILO MENI TAMO SAD JE VEC NESTO DRUGO I SVAKO VREME NOSI NESTO NOVO

 • Banovo brdo uporedjivati sa Karaburmom je besmisleno. Na Banovom brdu zivi preko desetak glumaca, pisaca, slikara , sportista itd. Koliko znam Karaburma je uvek vazila za radnicko naselje ….

 • Zvezdara najjaca!

 • Citam ove komentare i ne verujem. Ovaj sa Karaburme dobacuje ovome sa BB i ovaj uzvraca. Koji ste kreteni i lokal pacenici.

 • Kraj je sirotinja ?!?! Ne razumem !!! I imamo pozoriste i u NU Vladimir Dujic …. Jedina mana je sto postoji mogucnost da se promasi vreme 57 ce !!!

 • Ahhhaaahhaaahhaaaaahhaaaa….Karaburma zamera B.brdu da je sirotinja pa ahhhaaahhaaahhaaa love it….Diplomatsko naselje deckoooo (i to je samo 1 primer, raspitaj se malo za cene nekretnina)

 • @Djani
  Hahahahaa!!! A na Karaburmi zive sve sami bogatasi i elita? 😀 Pa tu vam je najbogatiji gradjanin sitan diler dopa koji visi na cosku kod samoposluge… 😀 😀 😀

 • @Djani,Brate,mi na Brdu smo ucili skole,i znamo da pisemo.A Vi braco sa Karaburme,prvo na pravopis,pa tek onda da komentarisete!

  • @Pedja, bolje da si koristio neki drugi argument. Ni tebi nije pismenost jača strana. Iza zapete i tačke se u pisanju koristi “prazno mesto” (Space). Brate se piše malim slovom “b”, vi (kada se misli na množinu) takođe malim slovom, “v”. Inače, i ja sam sa “Brda”.

 • brate znas kadbi otiso na banovo brdo sa karaburme nikad. oni su nam uvek bili ljomberi a kraj im je sirotinja.

  • Brate, jesi ozbiljan?!? :)))

  • Koja karaburma pa tamo se kolju u pola dana, narkodileri na ulici kao u Meksiku, A i ovde je komsiluk zanimljiv, em gomila stranaca iz Ambasada, a tu je i Zdravko Colic, Vuk Draskovic, Kertes,

  • Hehe Karaburma radnicko naselje, prljave stare zgradurine, domoroci se bodu nozevima po ulici u po bela dana, zaudaraju okolni svinjci oko kuca starih lokalnih seljaka. To je jedini kraj gde je odsecena saka narkodilera u kontejneru normalna pojava.

 • Има брдо и позориште 🙂 http://www.kccukarica.rs/

 • Ko kaze da nema pozoriste? A KPGT?

top