Za koju se cenu oglašavaju, a za koliko se prodaju stanovi u Beogradu

Pandemija korona virusa, iako i dalje traje, nije ostavila trajnije posledice po tržište nekretnina. Tokom vanrednog stanja smanjio se broj realizovanih kupoprodaja. Stanovi u Beogradu koji se izdaju, u manjoj meri se zabeležili, snižavanje cena. Ipak, možemo reći da se drastičniji pad u ceni, pogotovo kod kupoprodaje nekretnina, nije desio. 

Kupci koji gledaju oglase i obilaze nekretnine često su svedoci da se tražene i prodajne cene u velikoj meri razlikuju, nekad čak i za 20 – 30%. Portal za oglašavanje nekretnina 4zida.rs istražio je kakav je odnos između prosečnih oglašenih i prosečnih prodajnih cena stanova. Analiza prosečnih oglašenih cena rađena je na uzorku od preko 73 000 oglasa starogradnje, koliko ih ima na ovom portalu, a za prosečne prodajne cene, korišćeni su zvanični podaci Republičkog geodetskog zavoda. 

Najveća razlika na Savskom vencu

Stanovi u Beogradu sa najvišim prosečnim cenama i starogradnje i novogradnje nalaze se na opštini Savski venac. Na ovoj opštini je kompleks Beograd na vodi doprineo da porastu cene i stanova u okolnim kvartovima, dok kuće na Savskom vencu, tradicionalno već decenijama unazad, drže visoke cene. Ipak, ono što je zanimljivo jeste da je upravo na Savskom vencu najveća razlika između prosečne tražene cene i prosečne prodajne cene stanova u starogradnji – i to čak 760 evra/m2! Tako je prosečna tražena cena stanova u starogradnji 2510 evra/m2, a prosečna prodajna cena 1750 evra/m2, prema podacima 4zida.rs i RGZ-a. Na osnovu ovoga vidimo da se stanovi u starogradnji na Savskom vencu prodaju u proseku za 30% nižu cenu od one koja stoji u oglasima. 

Foto: 4zida.rs

Prodajne cene niže za deset odsto

Opštine Stari grad i Vračar takođe stoje “rame uz rame” sa Savskim vencem po broju luksuznih stanova i ceni kvadrata nekretnina. Ipak, na ove dve opštine je odnos između prosečne tražene cene i prosečne prodajne cene stanova u starogradnji umereniji. Tako se cene stanova snižavaju za oko 11% prilikom prodaje. Razlika između prosečne tražene i prosečne prodajne cene stanova u starogradnji na Starom gradu je nešto viša od 270 evra, dok na Vračaru ta razlika iznosi 230 evra. 

Pogledaj ponudu: Prodaja stanova Beograd

Na opštini Novi Beograd sličan je odnos cena tražnje-prodaje, kao i na Starom gradu i Vračaru. Prosečna tražena cena stanova u starogradnji je 1795 evra/m2, a prosečna prodajna cena 1598 evra/m2, na osnovu čega vidimo da se cene u pregovorima snižavaju za oko 10%.

Postoje brojni razlozi zbog kojih vlasnici nekretnina ili agenti koji ih zastupaju u oglasima navode višu cenu od one za koju bi prodali svoju nekretninu. Neko želi sebi da ostavi prostora za pregovore, a nekom se ne žuri sa prodajom i bitnije mu je da postigne višu cenu, nego da što pre realizuje prodaju. Ipak, ako kupujete nekretninu, korisno je pratiti odnos traženih i prodajnih cena da biste i vi sami znali koliko su neke cene realne, ali i kako da nastupite u pregovorima. 

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

komentari

 • […] interesantno istraživanje je objavljeno krajem 2020. godine na portalu „4zida.rs” i govori o neusklađenosti prosečnih […]

 • Stavrno ste nada za nas kooi mislimo o kupovini ili iznajmljivanju.

 • Cene su nerealno visoke. Bolje ništa ne kupovati i na taj način prisiliti investitore i vlasnike da snižu cenu. Na 100000Eur-a 20% je 20000EURa. A oni neka drže prazne stanove i plaćaju troškove i neka su im pare zarobljene. Njihova zarada je i do 40%. To nigde u svetu nije . Neka se zadovolje sa 20% i opet će imati veliku zaradu.
  A ako ste postanar za godinu dana daćete najviše 4000. Pa zaključite da li kupovati stan po ovakvim cenama

 • Izabrali ste i analizirali četiri najskuplje beogradske opštine. Realno, većina nas i ne razmišlja o kupovini na tim opštinama, pa bi bilo realno, a i mnogo korisnije, da date informacije i za ostale opštine – Čukarica, Rakovica…

 • Pratim nekoliko website srpskih nekretnina vec nekoliko godina, gledam da kupim kucu ili stan u Beogradu ali mi se ne zuri, cekam da se sve pare operu pa da onda mi “gastarbajteri” u penziji izaberemo nesto adekvatno ponudi i realnoj ceni…

  Kako bilo, vas websajt je ubedljivo najbolji, odlican.

  PS: Bilo bi super korisno ako bi ste imali i pretraga koja bi pokazala/sortirala samo stanove/kuce koje su snizile cenu… Ti podatci su vec vidljivi na vasim listam, jedino sto nisu sortirani u posebne “Na snizenjui/On sale” listama.. To bi neki web programer za cas odradio …

top