Za cenu najma garsonjere u Beogradu možete iznajmiti dvosoban stan u Nišu

Iako je vanredno stanje najviše stopiralo aktivnosti na polju kupoprodaje nekretnina, najveći pad cena se osetio na polju izdavanja. Veliki broj studenata se vratio svojim kućama, a slobodni stanovi, koji su se ranije izdavali po principu „stan na dan“, sada su se nudili za mesečni najam. Sve ovo je uticalo na povećanje ponude, posebno ako gledamo garsonjere u Beogradu.

Veća ponuda uticala je i na smanjenje cena tražene kirije.

Ipak, nakon što se vanredno stanje završilo i život se više-manje vratio u normalu, vratila se i potražnja za stanovima. Cenama mesečnih kirija nije dugo trebalo da se vrate na pre-pandemijski period.

U želji da ispita kako se kreću cene izdavanja u većim gradovima, sajt za oglašavanje nekretnina 4zida.rs je predstavio kretanje prosečnih cena izdavanja nameštenih stanova.

U glavnom gradu, prosečna cena oglašenih nameštenih garsonjera iznosi skoro 200 evra, a jednosobnih stanova 250 evra. Ukoliko želite da imate još jednu dodatnu sobu, makar i manju, za takve stanove najčešće ćete morati izdvojiti preko 300 evra, pokazuju analize oglasnika 4zida.rs. Prosečna cena oglašenih dvosobnih nameštenih stanova iznosi nešto preko 400 evra, a trosobnih 600 evra. Zanimljivo je da su oglašeni četvorosobni stanovi gotovo duplo skuplji nego trosobni stanovi, ako gledamo prosek. Tako prosečna cena nameštenih četvorosobnih stanova u Beogradu iznosi 1304 evra, a petosobnih čak 1577 evra.

  • Ovakvih stanova na tržištu nema mnogo, a oni najčešće predstavljaju luksuzno uređene nekretnine smeštene u najelitnijim gradskim lokacijama – Beogradu na vodi, potezu oko Hrama Svetog Save ili na Senjaku. Ovi luksuzni četvorosobni stanovi često imaju i više od 250, pa čak i 350m2, te za ove stanove ne važi najčešće pravilo da sobe imaju dvadesetak ili tridesetak metara kvadratnih – navodi Jasmina Gavrilov Dražić, PR sajta za oglašavanje nekretnina 4zida.rs

Novi Sad prati Beograd po pitanju manjih stanova

Poslednjih godina cene nekretnina u Novom Sadu vrtoglavo rastu i što se tiče prodaje i što se tiče izdavanja. Na veliku potražnju za nekretninama uticao je i povećan broj mladih ljudi koji su se zaposlili u Novom Sadu, mahom u IT industriji. Oni su ne samo povećali potražnju za nekretninama, nego i svojim platežnim moćima doprineli da cene nekretnina rastu. Kada govorimo o izdavanju, prosečna cena nameštenih garsonjera u Novom Sadu oglašenih na 4zida.rs iznosi 182 evra, što je samo 15 evra manje od prosečne cene garsonjere u Beogradu. Slično je i sa jednoiposobnim stanovima – prosečna cena oglašenih jednoiposobnih stanova u Novom Sadu je 272 evra, odnosno oko 30 evra manje nego u Beogradu.  

Ipak, veća razlika u ceni se oseti kod stanova sa više soba – tako je posečna cena trosobnih stanova u Novom Sadu malo preko 400 evra, dok je u Beogradu čak 200 evra viša. Najdrastičnija razlika vidi se na primeru četvorosobnih stanova za najam, čija je prosečna cena u Novom Sadu 542 evra, a u Beogradu skoro tri puta skuplja – čak 1304 evra.

Na ovom primeru možemo videti da u Novom Sadu još uvek nema u velikoj meri u luksuznih stanova za najam. Oglašeni četvorosobni stanovi u Novom Sadu prosečno imaju 110 metara kvadratnih, daleko manje od luksuznih stanova u prestonici, koji imaju isti broj soba, a prosečno skoro duplo više kvadrata.

Niš duplo jeftiniji od Beograda

I dok je za garsonjeru u Beogradu potrebno prosečno izdvojiti 200 evra mesečno, za garsonjeru u Nišu je dovoljno 124 evra. Zanimljivo je da je prosečna cena dvosobnih stanova u Nišu, čak niža nego cena garsonjere u Beogradu i ona iznosi 189 evra. Namešteni trosobni stanovi u Nišu prosečno su oglašeni za 260 evra, a četvorosobni za 405 evra, pri čemu vidimo da su cene stanova svih struktura u Nišu duplo jeftinije nego u Beogradu.

Bez obzira na ekonomske prilike u zemlji, vidimo da faktor ponude i tražnje i dalje diktira cenu najma nakretnina. Ipak, ono što dodatno utiče na visinu rente, osim atraktivnosti samog grada, jeste i dovoljan broj luksuznih stanova i projekata, u čemu Beograd, ipak, u velikoj meri prednjači u odnosu na ostale gradove u Srbiji.

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

top