Iznajmljivanje nekretnine zbog odlaska na studije, novog posla ili zasnivanja porodice – nešto je sa čim se susreo veliki broj ljudi. U želji da ti olakšamo ovaj proces, kreirali smo za tebe ovaj Vodič od 7 koraka, koji će ti pomoći da što bolje i lakše prođeš kroz proces najma nekretnine.

Šta se nudi na tržištu

Da li tražiš kuću ili stan za najam? Možda želiš da iznajmiš isključivo stan u novogradnji. Da li ti više odgovara nameštena ili prazna nekretnina? Svaki tip nekretnine ima i prednosti i mane, a ove stavke direktno utiču i na formiranje cene. Na prvom koraku najvažnije je da odrediš koji tip nekretnine je idealan za tebe, i da definišeš u kojoj meri ti odgovara da on bude opremljen.

Saznaj koje su prednosti i mane prazne, a koje nameštene nekretnine.

Odredi svoje potrebe

Nakon što si odredio tip nekretnine i potrebnu opremljenosti, popiši koje su ostale tvoje želje i potrebe. Ne zaboravi da uvrstiš i želje drugih ljudi ako planiraš sa nekim da deliš prostor. Da li ti je važno da ti je nekretnina blizu fakulteta/posla ili bi “žrtvovao” dobru lokaciju zarad dodatne prostorije?

Pre nego što kreneš u razgledanje nekretnina predlažemo ti da na papir napišeš sta nekretnina mora da ima, šta bi trebalo, a šta bi bilo lepo da sadrži. Na osnovu MO-TRE-BI tehnike, lako ćeš rangirati nekretnine koje pogledaš. 

Upoznaj se sa osnovnim pojmovima iznajmljivanja nekretnina.

Traženje idealne nekretnine

Traženje idealne nekretnine za najam ume da bude težak posao, pogotovo ako uzmemo u obzir da se u većim gradovima dobre nekretnine izdaju već za jedan dan. Osim redovne pretrage oglasa na 4zida.rs, na našem sajtu možeš sačuvati svoju pretragu, a zatim uključiti opciju “Novi oglasi na mejl”. Na ovaj način osiguravaš da ti na mejl stiže obaveštenje kad god se pojavi novi oglas koji odgovara tvojim kriterijumima. Takođe, na našem sajtu možeš i besplatno postaviti oglas potražnje.

Šta sve treba da pitaš vlasnike

Prednost najma nekretnine u odnosu na kupovinu, jeste što nekretnine u najmu možeš lakše da menjaš. Ipak, niko ne želi stalno da se seli i zato je važno da saznaš što više detalja o nekretnini koju želiš da iznajmiš. Informiši se koliko iznose mesečne komunalije i da li postoji nešto što se, mimo njih, dodatno plaća. Proveri da li su bivši stanari izmirili sve svoje obaveze i da li na računima ne postoji neki dug. Detaljno pregledaj sve od nameštaja i bele tehnike u stanu, a razgovaraj i sa vlasnikom nekretnine o tome ko je odgovoran u slučaju eventualnih kvarova. Važno je da ostaviš utisak dobrog i pouzdanog zakupca.

Finalni izbor i pregovaranje oko cene

Nakon što si našao idealnu nekretninu, vreme je da porazgovaraš sa zakupodavcem o uslovima najma – rokovima za useljenje, konačnoj ceni i depozitu. Možeš probati da spustiš cenu, pogotovo ako imaš u planu dugoročni najam. Ipak, imaj u vidu da niska cena može da te otpiše kao potencijalnog zakupca. Porazgovaraj sa vlasnikom i oko davanja depozita.

Saznaj šta je depozit i koliko se on obično daje u praksi saznaj.

Osiguraj svoja prava – ugovor o zakupu

Forma zakupa može biti u pismenom, ali i u usmenom obliku. Naravno, za tebe kao zakupca uvek je bolje da ugovor bude pismen, kako ne bi kasnije, nakon završetka zakupa imao problema oko detalja za koje ste se dogovorili usmeno pre možda godinu-dve dana.

Ugovor o zakupu, kada ste ga već sačinili i potpisali, nije potrebno overiti kod javnog beležnika, ali ukoliko želite, to možete da uradite u formi proste overe.

Saznaj koja su prava i obaveze zakupca nekretnine.

Preseljenje u nov stan

Konačno je došao taj trenutak – vreme je da se preseliš u svoj nov stan.