U Subotici i dalje popularniji stanovi nego kuće

Epidemija korona virusa i vanredno stanje nisu u većoj meri uticali na cenu nekretnina u Subotici. Cena kvadrata stanova i kuća za prodaju ostala je skoro nepromenjena, a potražnja, koja je tokom vanrednog stanja gotovo u potpunosti utihnula, sada se polako vratila na staro.

Osetno je da je poslednjih nekoliko godina potražnja za nekretninama u Subotici znatno veća od ponude. U ovaj grad na severu zemlje došlo je da radi mnogo ljudi iz drugih krajeva Bačke, Vojvodine, ali i centralne Srbije, što je znatno uticalo na potražnju za nekretninama. Samo je u industrijskoj zoni „Mali Bajmok“ zaposleno više od 5500 ljudi.  

U Subotici se poslednjih godina i sve više grade nove zgrade. Investitori navode da se većina kvadrata rasproda još u „sivoj fazi“. Novoizgrađeni stanovi dodatno su podigli cenu stanovima u starogradnji i uticali na veći promet nekretnina u ovom gradu.  

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda Subotica zauzima četvrto mesto na tabeli prema prometu na tržištu nepokretnosti, koje je prošle godine vredelo 78 miliona. Ispred Subotice našli su se Beograd, Novi Sad i Niš.

Sajt za oglašavanje nekretnina 4zida.rs istražio je kako se kreću prosečne cene kvadrata oglašenih stanova i kuća koje se prodaju u Subotici.

Cene stanova u starogradnji beleže rast

Prosečna cena oglašenih stanova u starogradnji u Subotici iznosi je 704 evra/m2. Najskuplji su stanovi u Centru (757 evra/m2) i na Prozivci (752 evra/m2), a najjeftiniji oni u Kertvarošu (671 evro/m2).

Kada govorimo o kućama vidimo da su one značajno jeftinije nego stanovi. Prosečna cena kuća u Subotici iznosi 401 evro/m2. Najskuplji su kvadrati kuća u Centru (430 evra), u Malom Bajmoku (405 evra) i u Železničkom naselju (401 evro). Za svoj novac najviše ćete dobiti ako gledate kuće u Makovoj sedmici, gde je kvadrat 350 evra, zatim u Novom selu gde je kvadrat 329 evra i u naselju Zorka gde se kvadrat kuće prosečno prodaje čak ispod 300 evra, tačnije 277 evra.  

I dok kvadrat kuća u poslednjih nekoliko godina beleži različit trend, cene stanova u Subotici su od trećeg kvartala 2018. godine u stalnom porastu.

Ključne reči

Jedan komentar

  • Vec nekoliko meseci pratim oglase na 4zida.rs i ponudu stanova u Subotici.
    Ne znam za novogradju ali sto se starogradnje tice ja sam stekao utisak da su jedni te isti stanovi u ponudi vec dugo.
    Kako je onda potraznja veca od ponude?
    Ili se website ne azurirara redovno???

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

top