Savršeno okićena jelka u 6 koraka

Bez obzira na to da li volite ekstravagantne ili minimalistički okićene jelke, kakav je vaš ukus, postoje određena pravila koja mogu da vam pomognu prilikom ukrašavanja. Ukoliko ih se pridržavate, vaše novogodišnja jelka će biti lepša nego ikad.

Odaberite boje

Kada smo mi bili mali, ukrasi su bili raznih boja i jelke su bile šarene. Danas je trend da jelka bude u jednoj, dve ili tri boje. Prevladavajuće boje na vašoj novogodišnjoj jelki ne moraju da budu crvena ili zlatna, ali činjenica je da ako želite da vam drvce bude besprekorno uređeno, trebalo bi da izaberete dve, najviše tri komplementarne boje. Bela, srebrna i plava su odlična kombinacija, zatim bela srebrna i zlatna, pa crvena zlatna i zelena. Naravno, sve zavisi od vašeg ukusa.

Lampice se stavljaju na početku

Ukoliko imate veštačku jelku, najbitnije je da lepo namestite grane i da jelka bude podjednako gusta sa svih strana. Lampice idu na početku. Prvo ih uključite u struju da proverite da li rade i zatim ih stavite na jelku. Lepo ih obmotajte oko grana, jer kablovi ne bi smeli da se vide. Za elegantan i čist izgled odaberite prozirne ili bele lampice koje ne trepere. Ukoliko ipak želite svetlucav izgled na sredini stabla, oko njega obmotajte šarene lampice. Stručnjaci kažu, za drvca visine tridesetak centimetara potrebno je i do 100 lampica da bi sve izgledalo idilično i raskošno.

S ukrašavanjem počnite od vrha

Iako se tradicija kićenja jelki uglavnom završava stavljanjem zvezde ili najveće kugle na sam vrh, to baš i nije praktično. Ako prvo okitite celi bor i nakon toga krenete da stavljate vrh, postoji mogućnost da nekoliko ukrasa srušite ili razbijete.

Okitite jelku

Nakon lampica dolazi sve ostalo: šljokice, perle i venci. Kao i prilikom stavljanja lampica, počnite od vrha stabla prema samom dnu. Ako volite vence i perlice, stavljate ih u samu unutrašnjost bora, a ne samo na vrhove grana. Ali svakako pripazite da ih ne stavite tako da se uopšte ne vide, jer će učinak u tom slučaju izostati.

Kugle

Nakon lampica, šljokica i traka, na red dolaze kuglice. Po boru prvo rasporedite najveće kugle, a zatim manje iskoristite da biste popunili praznine. Lepo okićena jelka uvek ima dubinsku slojevitost koja se stvara vešanjem kuglica i na unutrašnje grane, a ne samo na vrhove spoljnih. Kugle u kojima možete da se ogledate stavite u unutrašnjost drveta, jer će dati dubinu.

Završno ukrašavanje

Za kraj stavite umotane kutije u obliku poklona čije se boje slažu s bojama vaših dekoracija na jelki. Sada, kada je okićena jelka, možete u potpunosti da uživajte u prazničnoj čaroliji u svom domu.

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

top