Revolucija na Vračaru

Revolucija na Vračaru

Na padini Vračara, u srcu Beograda, uklješten među gradskim vilama građenim između dva svetska rata, i ponekim zdanjem socijalističke epohe, ugnezdio se stambeni objekat odvažne moderne arhitekture, koju potpisuje studio „REVOLUTION ARCHITECTS”.

Zaista, prava mala revolucija, kada imamo u vidu kakve sve novonastale građevine niču oko nas.

Porodična kuća u ulici Save Tekelije ima prošlost. Ona je bila dostojanstveni svedok prošlog vremena (građena je 1930.god.) gradskih kuća sa dvorištem, četvorovodnog mansardnog krova, sa prizemljem salonske spratne visine od 3,20 m, uklopljena u slična zdanja duž ulice, decenijama sastavni deo šire celine, mirnog komšijskog, nekadašnjeg života Beograda.

Vreme je učinilo svoje, i uprkos povremenim parcijalnim rekonstrukcijama, došao je trenutak za novo lice.

U projektnom zadatku tražilo se idejno rešenje projektanta za rekonstrukciju i dogradnju postojeće stambene kuće.

U sklopu unutrašnje adaptacije, trebalo je stvoriti jedinstvenu, funkcionalnu celinu savremene organizacije, otvorenog prostora prilagodjenog četvoročlanoj porodici.

Objekat ostaje u funkciji individualnog stanovanja, s tim što mu je bilo neophodno proširenje dodavanjem jedne etaže, kao i kompletna rekonstrukcija fasade.

Otvorene površine u dvorištu preuređuju se i ozelenjavaju, a postojeća garaža ustupa mesto prostoru za dva parking mesta.

Evo i obrazloženja opisa intervencije koja je usledila, od strane projektanta:

„…Rekonstrukcija obuhvata uklanjanje postojeće krovne konstrukcije, dodavanje još jedne etaže, kompletnu rekonstrukciju fasade, termoizolaciju objekta, zamenu kompletne fasadne i unutrašnje stolarije, svih sanitarija, kompletan redizajn enterijera, zamenu svih unutrašnjih instalacija, dogradnju i proširenje postojeće garaže.

KONCEPT I FUNKCIJA

Cilj rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje postojećeg stambenog objekta je prilagođavanje stambenog prostora potrebama korisnika i poboljšanje kvaliteta života, prostornog i ambijentalnog komfora, izgleda i energetske efikasnosti. Ideja je da se postojeća kuća transformiše u savremenu urbanu vilu sa odgovarajućim funkcionalnim, kvalitativnim i estetskim poboljšanjima, koja će unaprediti ne samo mikro ambijent na parceli, već i šire okruženje.

Funkcionalna organizacija objekta data projektom usklađena je sa projektnim programom i zahtevima investitora da se objekat prilagodi potrebama četvoročlane porodice.

OBLIKOVANJE

Idejnim rešenjem skoro u potpunosti je zadržan gabarit postojećeg objekta, ali je njegova estetika, volumetrija i oblikovanost u potpunosti promenjena u skladu sa idejom i namerom investitora da transformiše staru gradsku kuću u savremenu urbanu vilu.

Projektnim rešenjem predviđeno je dodavanje još jedne povučene etaže, čime je forma postojeće kuće dobila nove proporcije i potpuno drugačiji prostorni doživljaj. Umesto kosog viševodnog, predviđen je ravan krov sa jasnom horizontalom i efektom lebdenja. Oblikovanost fasade pomerena je ka modernim čistim kubičnim formama erkera i natkrivenih terasa. Novi ulaz u kuću je naglašen uvlačenjem visine dve pune etaže, dok je postojeći ulaz zadržan kao pomoćni ulaz u dvorište. On se nalazi u sklopu redizajnirane ograde koja je postala sastavni i kompatibilni deo forme objekta i jasno ga zaokružuje, naglašavajući motiv ugla svojom novom zaobljenom formom.

Ideja autora je bila da ispoštuje i zadrži sve one kvalitetne elemente postojećeg objekta i uklopi ih u novu formu na jedan skladan način, primeren urbanom ambijentu i mikro okruženju u kome se objekat nalazi. Arhitektonski izraz koji je primenjen prilikom ove intervencije oslanja se na urbano nasleđe i estetiku beogradskih vila rane moderne, ali je reinterpretira, dopunjuje, osvežava i unapredjuje savremenim formama i materijalizacijom i svakako daje novi kvalitet ambijentalnoj sredini u kojoj se nalazi.”

(izvod iz projektne dokumentacije)

Shodno obrazloženom konceptu, dobio se objekat spratnosti Po + P + 1 + Ps.

Što se tiče enterijera, glavna vertikalna komunikacija, centralno stepenište, rešena je kao otvorena forma savremenog izraza.

Čitav prostor prizemlja, zapravo, oslobodjen je suvišnih pregradnih zidova, s´ tim što su funkcionalne celine (dnevni boravak, trpezarija, kuhinja…) zadržale jasne forme. Tome su doprineli i oblici spuštenog plafona, koji nenametljivo sugerišu raspored u prostoru.

Dnevni boravak je vizuelno usmeren ka glavnom dvorišnom frontu, što je ostvareno kliznim staklenim panelima.

Kvalitetne podne obloge omogućile su da grejanje unutar objekta bude rešeno sistemom podnog grejanja, pa prostor ne opterećuju vidna grejna tela. Izbor kvalitetne opreme i mobilijara zaokružuje enterijer kao znalački determisan, skladan i savremen porodični prostor.

Ono što objektu u celini daje kvalitet više, to je minuciozno osmišljena i izvedena fasada. Igra kubičnih formi, u najboljem duhu moderne, stila koji je Beogradu podario neka od najkvalitetnijih arhitektonskih ostvarenja, izuzetno je uspešno ostvarena i deluje superiorno u svom okruženju, ali bez pretencioznosti.

Suptilne linearne horizontale, skladno uklopljen „ALUBOND”, furnirani kompozitni paneli na uvučenom spratu, svi ti elementi uklopljeni su u smelu formu koloritno kontrastnu, a u celini skladnu.

Moglo bi se reći da su autori ovakvom formom objekta dali svojevrsni omaž nekadašnjoj tipičnoj beogradskoj vili u stilu moderne, ali su i okruženju, i kolegama, postavili visok standard na temu individualne gradske porodične kuće u skladu sa novim vremenom i aktuelnim tendencijama u stambenoj arhitekturi.

SPOLJNI VENECIJANERI

Na privatnom objektu u ulici Save Tekelije, firma Mister Door je radila Spoljne venecijanere, pokretne i fiksne. Osim spoljnih venecijanera na ovom objektu radili su i fasadnu aluminijumsku stolariju okretno-nagibnu, podizno-kliznu, otklopno-kliznu, garažna, ulazna, sobna vrata, Alubond fasadu i ostalo.

Spoljni venecijaneri danas su postali svršena zamena za spoljne roletne. Osim zaštite od sunčeve svetlosti njihova velika prednost je što možete podešavati prodor svetlosti zakretanjem lamelica. Podizanjem venecijanera možete u potpunosti osloboditi prodor svetlosti. Estetska vrednost spoljnih venecijanera je takođe veoma bitna u spoljnom izgledu zgrade i može se kombinovati sa svim vrstama fasada.

Spoljni venecijaneri izrađeni su od aluminijumskih lamelica debljine 0,42mm, C80 oblika ili Z90 oblika. C80 lamele su lamele u obliku slova C i širina lamele je 80mm, Z lamela je širine 90mm. C lamela je estetski lepša i češće se koristi. Z lamela ima bolju mogućnost zatvaranja i bolje sprečava prodor svetlosti. Kućište se radi od ekstrudiranog aluminijumskog profila i može biti ukrasan ili se prekriti fasadom. Mogućnost montiranja na aluminijumske ekstrudirane vođice ili na sajle.

Spoljni venecijaneri mogu se podizati i spuštati a pritom im možemo i podešavati ugao lamelica. Time se postiže mogućnost finog podešavanja svetlopropusnosti. Možemo spustiti venecijaner, postaviti lamelice u zatvoren položaj i time sprečiti prodor svetlosti i neželjenih pogleda. Možemo ih podići u gornji položaj i time ih pomeriti sa prozora kada nam nisu potrebni, kada nam je potrebna svetlost. Takođe ih u bilo kom položaju (gornji, donji, srednji) možemo zakretati i time fino regulisati prodor svetlosti.

Pokretanje i zakretanje spoljnih venecijanera može se vršiti ručno pomoću kurble ili pomoću elektromotora i daljinskog upravljača. Takođe je moguće i automatsko upravljanje za pametne kuće. Osim toga moguće je postaviti i senzore za sunce, kišu ili vetar kako bi se venecijaneri zakretali u slučaju potrebe.

Standardne boje: bela (Ral 9016), metalik siva (Ral 9006), braon (Ral 8017), antracit (Ral 7016); Ostale boje: po Ral karti, u dezenu drveta, perforirane. Mogu pokrivati velike povšine i zato su pogodni za bilo koje dimenzije otvora. Max. širina: 400cm (ne više od 9kvm); Max visina: 440cm (ne više od 9kvm); Max površina: 9kvm.

KLIZNI SISTEMI

Danas se u arhitekturi zahtevaju što veći otvori u fasadi sa što je moguće većim staklenim površinama. Okretni sistemi (klasični prozori na šarke) ne mogu ponuditi velika krila i velike staklene površine zbog nemogućnosti samih šarki da izdrže velika opterećenja.

Klizni sistemi imaju veće površine naleganja krila na šinu, samim tim imaju veću nosivost, a kao posledicu imaju mogućnost projektovanja velikih staklenih površina. U poslednje vreme koriste se sledeći klizni sistemi:

  • Običan klizni sistem nije pogodan za zastakljivanje prostorija kojima je potrebno dobro dihtovanje jer koristi četkice za dihtovanje a one ne mogu obezbediti savršeno dihtovanje. Oni se koriste za zastakljivanje terasa ili za unutrašnje pregrađivanje prostorija.
  • Otklopno-klizni sistem predstavlja klizni sistem koji obezbeđuje savršeno dihtovanje. Kod otklopno kliznog Sistema krilo se paralelno pomeri na unutra a zatim kliza po šini. Da bi krilo imalo prostora gde da kliza pored krila postavlja se fiksni element preko koga kliza krilo. Ovaj sistem često zovu i kombi sistem ili VW (VolksWagen) zato što je slično klizanju bočnih vrata na kombiju. Ukoliko se otvor podeli na dva dela, jedno krilo i jedan fiks, prilikom otvaranja dobijamo polovinu otvorene površine.
  • Podizno klizni sistem je takođe pogodan za zatvaranje otvora većih dimenzija. Postoje jednošinski, dvošinski i trošinski sistemi, gde se može ređati više krila. Mogu se kombinovati i sa fiksnim elementima. Sistem je pogodan za velike otvorene površine. Ukoliko postavimo trošinski sistem sa tri krila, ona se mogu složiti jedno iza drugog i dobijamo dve trećine otvorene površine.
  • Harmonika klizni sistem je sistem koji je projektovan od više krila koja se slažu na stranu međusobnim zakretanjem i preklapanjem jedno preko drugog. Ovaj sistem omogućava da se prilikom sklapanja ceo prostor bude otvoren. Zbog šarki koje koristi ne mogu biti preterano velika krila, predlaže se oko 80cm.
  • Preklopno klizni sistem jeste klizni sistem koji se najčešće koristi za zastakljivanje terasa ili unutrašnje pregrađivanje prostorija. Izrađuju se od jednostrukog kaljenog stakla pa ne mogu obezbediti savršeno dihtovanje. Otvaraju se zakretanjem prvog krila, potom drugo krilo kliza do prvog a potom se zakrene. Isto tako i sa ostalim krilima te prostor može biti u potpunosti otvoren. Prednost ovog Sistema je što nema vertikalnih profila između krila pa bez obzira što je zatvoren daje utisak slobode, otvorenosti…

Na objektu u ulici Save Tekelije na Vračaru, montirani su podizno klizni i otklopno klizni sistem.

Izborom kvalitetnih stakala sprečili smo prodor štetnih UV zraka, a time i zagrevanje prostorije, da nameštaj ne izbledi i povećali energetsku efikasnost. Troslojnim staklima različitih debljina postigli smo i veoma visoku zvučnu izolaciju. Uz kvalitetan izbor stakala na ovom objektu montirani su i spoljni venecijaneri kako bi podizanjem i spuštanjem mogli regulisati prodor svetlosti.

Projekat: porodična stambena kuća
Tema projekta: rekonstrukcija i dogradnja
Investitor: privatni
Lokacija: ul. Save Tekelije 4, Vračar, Beograd
Autor i projektant: Studio „Revolution Architects”, Beograd

Tags

Оставите одговор

Vaša email adresa neće biti objavljena.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top