Propisi i realnost?

Propisi i realnost u projektovanju i izgradnji

Za projektovanje stambenih zgrada i stanova postoji Pravilnik koji nalaže mnoge stvari koje u praksi često nisu ispoštovane. Vrata od kupatila kroz koje ne može da prođe veš mašina, kupatila u kojima nema mesta za veš mašinu, sobe u kojima jedva može da stane krevet, kuhinje u kojima pored elemenata može jedva da se prođe i slično su vrlo česta pojava u praksi.

Evo šta nalaže Pravilnik, a u praksi često možete videti da je drugačije:

Pravilnik:Ukoliko zgrada ima parking mesta, najmanja dimenzija parking mesta za parkiranje je 230/480 cm, parking mesta za podužno parkiranje je 200/550 cm, a garažnog boksa 270/550 cm.

A post shared by Uros Novakovic (@ukichinasky) on

Realnost: često na predviđenim parking mestima ne mogu da stanu automobili a da se pritom u njih nesmetano ulazi.

Pravilnik: Ulazna vrata u stambenu zgradu su minimalne svetle širine 120 cm i otvaraju se prema spoljašnjem prostoru.

Realnost: Autor ovog teksta živi u zgradi gde se vrata otvaraju ka unutrašnjem prostoru.

Pravilnik: Svi stambeni prostori stana moraju biti neposredno prirodno osvetljeni kroz fasadne otvore.Posredno osvetljavanje prostora za pripremanje hrane (kuhinja) dozvoljeno je preko prostora za obedovanje, dnevnog boravka i prostora za kretanje.

Realnost: U oglasima možete da nađete jednoiposobne stanove sa samo jednim dvokrilnim prozorom.

Pravilnik: Pozicioniranje stambenih jedinica u podzemnim etažama nije dozvoljeno, osim u slučaju kada je najmanje jedan fasadni zid stana u potpunosti iznad nivoa terena, uz uslov da ispred fasadnih otvora ne postoji prepreka (susedni objekat, trakt, potporni zid, ograda i sl.) na udaljenosti manjoj od 6,0 m.

Realnost: Postoje stanovi u kojima su prozori tik ispod plafona i gde nijedan zid nije u potpunosti iznad nivoa terena.

Pravilnik: Dnevne sobe, višenamenske sobe i sobe ne mogu biti uže od polovine svoje dužine.
Minimalna širina prostora za pripremanje hrane (kuhinje) iznosi 170 cm.
Minimalna širina prostora za obedovanje iznosi 220 cm.
Minimalna širina kupatila iznosi 160 cm.
Minimalna širina WC-a iznosi 90 cm.

Realnost: Kuhinje su često toliko uske, da pored elemenata može eventualno jedna osoba da stoji. Kupatila su često toliko skučena, da nema mesta za veš mašinu standardnih dimenzija.

Pravilnik: U zgradi se mora predvideti prostorija za smeštaj pribora za održavanje higijene zgrade, minimalne površine poda 2,0 m2 i najmanje svetle visine 220 cm. U ovoj prostoriji se mora predvideti točeće mesto sa slivnikom u podu, a površine podova i zidova ove prostorije moraju omogućiti mokro čišćenje.

Realnost: Da li vi u svojoj zgradi imate ovu prostoriju? Mi ne ☹

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi i normativi za projektovanje, odnosno izradu tehničke dokumentacije za građenje stambenih zgrada i stanova kao i delova drugih objekata namenjenih za stanovanje. Pitanje je, kako su zgrade u čijim projektima ovo nije ispoštovano dobile tehničku dokumentaciju za građenje?

Podeli ovaj tekst: