Prodaje se Beograđanka

Grad Beograd ponudio je na prodaju deo Palate „Beograd“, popularno nazvane – Beograđanka. Kako je objavljeno na sajtu Gradske uprave, ukupno je ponuđeno više od 19 000 m2 poslovnog prostora u ovoj zgradi, a početna cena je 20,6 miliona evra.

Pravo učešća u postupku javnog nadmetanja imaju sva fizička i pravna lica, a prijave za javno nadmetanje za kupovinu dela poslovnog prostora mogu da se podnosu do 29. jula, a javno nadmetanje zakazano je za 31. jul.

U tenderu se takođe navodi da je budući kupac u obavezi da u roku od tri godine izvede građevinske radove na adaptaciji i rekonstrukciji Beograđanke koji ne smeju biti niži od osam miliona evra. Budućeg kupac takođe ne sme da izvrši promenu namene Palate Beograd, odnosno da na njoj ne sme da izvrši bilo kakvu promenu bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, jer je Beograđanka zgrada pod zaštitom države.

Prema podacima sajta za oglašavanje nekretnina 4zida.rs, prosečna cena oglašenih stanova u starogradnji koji se nalaze kod Beograđanke iznosi 2424 evra/m2.

Zanimljivo je da je cena stanova u ovom kraju u manjoj meri porasla u drugom kvartalu ove godine u odnosu na prvi kvartal, pa je tako na početku godine prosečna cena kvadrata oglašenih stanova u starogradnji iznosila 2166 evra/m2, a u drugom kvartalu prosečna cena oglašenih stanova kod Beograđanke iznosila je 2259 evra/m2. Ovi podaci se odnose na cenu stambenih prostora u starogradnji, a poslovni prostori se ponekad prodaju i po višoj ceni, najčešće iz razloga što vlasniku, ukoliko taj poslovni prostor izdaje, može doneti veću dobit.

Nama ostaje da verujemo da će ova zgrada, kao jedna od značajnijih nekretnina u Beogradu zadržati svoj ugled koji je godinama uživala kao jedna od najviših zgrada u Beogradu, ali i na Balkanu.

Podeli ovaj tekst: