Prednost kupovine stana od investitora

Prednost kupovine stana od investitora

Prednost kupovine stana od investitora može biti višestruka, pogotovo ako kupac želi da stan prilagodi sopstvenim potrebama. Ukoliko stan kupite od bilo koga drugog osim investitora, čeka vas renoviranje, ili bar higijenska sređivanja. Prilikom kupovine stana u izgradnji, investitori su često raspoloženi da vaše želje uzmu u obzir.

“Prilikom kupovine stana direktno od investitora kupac može da učestvuje u kreiranju svog životnog prostora”, kaže građevinski inženjer novosadske investitorske firme “Dijangoninvest”, Marija Šopalović. Ona ističe da su uvek spremni da saslušaju dodatne želje ukoliko ih kupac ima.

“Na primer, pozicije elektro-izvoda su uvek stvar ličnog uređenja stana i ovo je oblast gde su najčešće izmene po želji kupaca koji su se odlučili za kupovinu stana u izgradnji”, dodala je ona.

Najveća prednost – garancija

Jedna od važnih prednosti koje kupac ima ako stan kupi direktno od investitora jeste garancija. Marija navodi da je to zakonska obaveza investitora. Ona dodaje: “Garancija na stan iznosi 5 godina. Ona se odnosi na kvalitet izvedenih građevinskih i zanatskih radova, kao i na kvalitet instalacija. Kada je u pitanju garancija na ugrađenu opremu, važi garantni period koji daje proizvođač opreme. Mi se u pregovorima prilikom kupovine opreme trudimo da to bude što duži rok”.

Ukoliko stan kupite od investitora imaćete tu prednost da prvih pet godina ne brinete oko stolarije, pločica u kupatilu i kuhinji kao i instalacija.

Kupac može da dobije informacije o samom projektu što podrazumeva napismeno koju će keramiku i stolariju investitor da ugradi u objekat. Svaki projekat predviđa vrstu materijala. Pojedini investitori navedu i način na koji treba nešto da bude ugrađeno i postavljeno.

Pogledajte ponudu – OGLASI NEKRETNINE NOVOGRADNJA

Šta kažu kupci?

Novosađanka Marina K. je pre nekoliko godina kupila stan u izgradnji. Po struci je arhitekta. Kako je u vreme kupovine stana bila zaposlena u građevisnkoj firmi, rado je učestvovala u izgradnji svog doma. Kaže da ono šta ne sme da se menja jeste konstrukcija. To podrazumeva noseće zidove ili stubove, ventilacije, spoljni izgled zgrade. “Terasa i svi otvori moraju da ostanu kao u projektu. Bilo dobro da voda i kanalizacija ostanu tu gde su, jer investitori ne vole da prave lomove u cevima zato što se tako mnogo češće i lakše zaguši cev” izjavila je Marina. Sve ostalo bi moglo da se menja, ako se investitor složi.

Ona je u svom stanu dodala pregradne zidove i promenila poziciju struje tj. štekera. Naglasila je da je moguće i spuštanje plafona, kao i postavljanje parketa ili laminata po izboru. Mogu da se menjaju pločice, sanitarije kao i boja zidova u stanu. Na kraju je istakla da sve zavisi od  dogovora sa investitorom.

Stanovi u izgradnji

Iako je poznato da stanovi u izgradnji budu i do 10 % jeftniji od onih već završenih, ta praksa se razlikuje od investitora do investitora. Marija Šopalović iz Dijagonivesta kaže da je trenutna potražnja za nekretninama takva da se svi stanovi prodaju u izgradnji i nemoguće je imati dve cene (u izgradnji i po izgradnji). Ona dodaje: “Ovakva praksa ne uslovljava kupce da plate kompletnu nekretninu dok je u izgradnji. Modus plaćanja se uvek prilagođava kupcima. Ako će stan biti finansiran putem stambenog kredita, najčešće kupac prilikom potpisivanja predugovora uplaćuje 20% vrednosti nekretnine. Preostalih 80% uplaćuje banka na kraju, tj. kad je stan praktično spreman za useljenje, izjavila je ona.

Popust za stan u početku izgradnje

Brzina prodaje stanova razlikuje ne samo od investitora do investitora, već i od lokacije, tržišnih uslova. Pojedini nude olakšice ukoliko kaparišete stan u samom početku izgradnje. Taj početak u praksi podrazumeva tek započetu gradnju objekta. Samim tim popust zavisi od dinamike plaćanja.

Postoje dve opcije popusta:

  1. Ukoliko se prilikom overe predugovora isplati 75 posto od ukupne kupoprodajne cene, a ostatak od 25% kod ključeva, popust je 5% na ukupnu cenu.
  2. Ukoliko se prilikom overe predugovora isplati 40 procenata od ukupne kupoprodajne cene, 30% kod krova, 30% kod ključeva, možete ostvariti popust od 2,5% na ukupnu cenu.

Naravno, praksa davanja popusta se razlikuje. Svakako preporučujemo da se raspitate kod konkretne investitorske firme.

Povraćaj PDV-a

Velika prednost koju imate ukoliko prvi stan kupite od investitora jeste oslobađanje od plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava, što podrazumeva i povraćaj poreza na dodatu vrednost (PDV).

Povraćaj PDV-a  možete da tražite jer ste ga platili kroz kupoprodajnu cenu stana. PDV iznosi 10 posto od ukupne cene, što u praksi znači da ćete na plaćenih 50.000 evra, dobiti 5000 evra kao povraćaj poreza. Porez na prenos apsolutnih prava uređen je Zakonom o porezima na imovinu (“Sl. glasnik RS”, br. 26/2001).

Predmet oporezivanja ovim porezom je, između ostalog, i prenos prava svojine na objektima, uz naknadu. Ako stan kupite u staroj gradnji koji je već bio u prometu, morate da znate da ste u obavezi da platite ovaj porez. Prenos apsolutnih prava iznosi 2,5 posto od vrednosti nekretnine, i nakon sklapanja kupoprodajnog ugovora imate 15 dana da podnesete poresku prijavu.

Oslobađanje od poreza se vezuje za kvadraturu stana. Ovako izgleda u praksi: Kupac prvog stana je oslobođen plaćanja poreza za površinu stana do 40m² i za članove njegovog porodičnog domaćinstva do 15m² po svakom članu. Ovo obuhvata članove porodice koji od 1. jula 2006. nisu imali u svojini ili susvojini nekretninu na teritoriji Republike Srbije. Pod porodičnim domaćinstvom se podrazumevaju svi članovi jednog domaćinstva (supružnici, deca, roditelji kupca, roditelji supružnika) koji su imali isto prebivalište kao i kupac prvog stana.

Obrazac za povraćaj PDV-a kao i više informacija o povraćaju poreza možete naći na linku  obrazac za povracaj poreza

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

komentari

  • šta se dešava kad investitor ne poštuje obaveze iz garantnog roka-kakav je postupak?

  • Mislim da je fer i reci koji je rizik. Zar ne? Ja sam kupio stan pa sam ostao bez lifta i moram iz svog džepa plaćati legalizaciju. Neki koji nisu imali ugovor overen u sudu su u još većem problemu, posto je investitor stavio ilhipoteke na njihove stanove. I naravno ovo sto se zove država ti ne garantuje ništa.

top