Praktični saveti mladima koji tragaju za stanom

Praktični saveti mladima koji tragaju za stanom.

Iako nemamo naviku sa Zapada da što pre krenemo u samostalan život, a zašto, to je već pitanje za raznorazne sociološke, psihološke i ekonomske analize, svakom u jednom trenutku mladosti dođe da se iseli iz “toplog porodičnog jezgra” i proba sam. Neke i život primora na to, odlaskom na studije u drugi grad. Kao i svaka promena u životu i ova traži dobar plan, pripremu, poznavanje sebe i poznavanje onoga u šta se upuštate.

Da li se više isplati kupovina ili iznajmljivanje stana? Finansijske mogućnosti i da li je ovo za mene?

Ukoliko niste student i ukoliko niste primorani na to, ovo je pitanje koje sebi prvo morate da postavite. I odgovor je gotovo uvek – da. Samo treba hrabrosti i spremnosti. Pored one najveće dileme – šta ću bez mamine kuhinje – koja, moramo priznati spada u sferu “razmaženosti”, da se ne uvredimo mi muškarci, morate postaviti i pitanje finansijske stabilnosti i održivosti takvog poduhvata. To nije samo pitanje stanarine, već i redovnog servisiranja računa, kao i mnogih drugih troškova koje u porodičnom domu niste ni primećivali. Ako imate finansijske mogućnosti, vredi probati.

POGLEDAJTE: STANOVI ZA IZDAVANJE

– Da li da živim sam ili sa cimerom?

Dobra strana imati “društvo” jeste podela troškova. Ipak, ono o čemu treba voditi računa jeste slaganje karaktera. To što vam neko prijatelj, drug ili dobar poznanik ne znači da ćete se slagati u zajedničkom životu. Uvek su potrebni kompromisi. Neki kao prelazno rešenje odlaska iz doma izaberu da žive sa cimerom, da bi se navikli. Neko pak odluči da odmah krene sam, linijom većeg otpora. Savet je da se dobro promisli šta se želi od svog samostalnog života. Ako zakoračite u to razdoblje života zato što želite da se osamite i potpuno osamostalite ili ako niste tolerantni prema ljudima i drugačijim navikama, odabraćete da budete sami. Ako ipak želite društvo, imate otpor prema samoći ili želite da podelite finansijske muke i olakšate sebi početak novog života, tražićete cimera.

-Stan sa gazdom ili bez njega?

Ključno pitanje za duševni mir. Uvek stan bez gazde. Ne treba vam drugi roditelj koji vam nije roditelj. Stanovi za iznajmljivanje sa gazdom su jeftinije, ali koštaće vas ili živaca ili svoje slobode. Kada izaberete stan bez gazde, sa stanodavcem treba uspostaviti korektan odnos. Vi njemu kiriju na vreme, on vama vašu privatnost. To znači da nikad ne upada u stan bez najave, ali da uvek dođe kad se nešto pokvari u stanu, ne vašom krivicom. Naravno i vi morate poštovati da je to ipak njegov stan, a vi ga samo iznajmljujete. Svaku veću promenu enterijera morate prijaviti stanodavcu.

-Lokacija? Centar ili periferija

Mladi se najčešće odlučuju za centar, najverovatnije zbog blizine gradskih dešavanja i zabavnih sadržaja. Iako je periferija jeftinija, a i najčešće dobro povezana gradskim prevozom, magnet vreve gradskog jezgra uvek privuče mlade. Danas u centru mogu se naći mali i jeftini stanovi, pa tako možete napraviti kompromis sa cenom i lokacijom. Ukoliko ste za mir, tišinu i da vas ne budi buka automobila, idite na periferiju, jeftinije je.

-Stan sa centralnim grejanjem ili ne?

Zbog velikih troškova, naročito u letnjim mesecima, bolje je izabrati stan bez računa za Toplanu. Još ukoliko nađete stan sa dobrom izolacijom, uz malo dogrevanja na struju možete proći dosta jeftinije u odnosu na centralno grejanje. Realno, ne trebaju vam računi za grejanje u sred leta od po nekoliko hiljada dinara.

-Da li ulagati u novi stan, iako nije vaš?

Ukoliko želite da kreirate svoj kutak, a i ukoliko je stan sa starim nameštajem, što je čest slučaj, nije loše izabrati takav stan, zbog manje cene, pa kasnije ulagati u njega. Naravno, mislim na ulaganja koje želite, a ne koja morate, kao kad vam dođe preveliko društvo za doček Nove godine, pola njih i ne znate dobro, pa često upropaste nešto. Za doček je uvek bolje izabrati neku od klubova ili kafana, možda je malo skuplje, ali ne boli glava. Tako ćete sačuvati vaš kutak, a o ulaganjima, novim bojama u stanu, novom nameštaju, tepisima, slikama uvek možete razmisliti. Ukoliko imate korektan odnos sa gazdom, pa vam on odbije od kirije to što se uložiti, utoliko bolje. Ukoliko nemate takav dogovor, ulažite u ono šta ćete moći da ponesete kad menjate stan.

Generalni savet je, probajte, rizikujte, nije teško, a iskustvo onih koji su rizikovali i uspeli, govori da vredi.

Podeli ovaj tekst: