5 razloga zašto volimo Voždovac

Vožd je bila srpska vladarska titula koja je objedinjavala vojnu i civilnu vlast. Prostoru iznad današnje Autokomande, stanovništvo 1904. godine daje ime „Voždovo naselje – Voždovo predgrađe“, jer je odatle Karađorđe krenuo sa svojim ustanicima 1806. godine da oslobodi  varoš. Danas opština Voždovac sa ponosom nosi ime iz slavne istorije.

Posle Drugog svetskog rata opština je nazvana VI rejon, a 1956. nastala je spajanjem tadašnjih opština Lekino brdo i Voždovac.

Mnoge ulice na Voždovcu su  dobile imena po čuvenim ljudima koji su svojim delom gradili srpsku istoriju.

Kada se pomene „Južna kapija Beograda“, misli se na Voždovac. Voždovac je jedna od 17 opština Beograda i u njoj živi blizu 200 000 stanovnika.

Opština koja ima sve, omiljena je iz mnogo razloga, a posebno bi istakli ovih 5 prednosti:

1.Na Voždovcu možete da nađete sve: od  igle do lokomotive – tu je niz zanatskih radnjica, ali i supermarketa, lokalnih prodavnica, pekara, butika, parfimerija, banki, vinarija, cvećara, a tu su i brojni kafići, ali i četiri fakulteta, studentski dom, jedna gimnazija, jedna srednja škola, nekoliko hotela. Voždovcu pripada i planina Avala koja je 1947. godine proglašena nacionalnim parkom.  Tu je i čuvena Banjička šuma.

POGLEDAJTE: PRODAJA STANOVA VOŽDOVAC

2.Carstvo dobre hrane: postoji li neko ko u povratku iz noćnog provoda nije svratio da glad utoli u čuvenom „Stepinom vajatu“?

3.Od centra Voždovca do centra grada treba vam samo 30 minuta peške. Šetačka „trasa“ je divna – lagano od Vojvode Stepe preko Franša d’Eperea pa do Hrama svetog Save, Slavije i dalje. Ako niste šetački tip, tramvajem stižete do Slavije za maksimum 15 minuta.

4.Fudbalska opština: U neposrednoj blizini Vojvode Stepe su dva fudbalska hrama – „Marakana“ i stadion JNA. Koncerti, sve važne utakmicu, tu su, u kraju.

POGLEDAJTE: IZDAVANJE STANOVA VOŽDOVAC

5.Kultni bioskop „Voždovac“: na mestu odakle je vožd krenuo u oslobađanje varoši, starije generacije su išle u osvajanje devojaka.  To je bila jedina bioskopska sala u ovom delu grada, sa 740 mesta!

Podeli ovaj tekst: