Ovde su živeli najpoznatiji intelektualci

Na mestima gde se danas nalaze banke, ambasade, velike moderne  zgrade, nekada su živeli najpoznatiji Srbi. Branislav Nušić sagradio je kuću u Šekspirovoj, Ivo Andrić živeo je u iznajmljenoj sobi  u Prizrenskoj ulici, a Branko Ćopić i Desanka Maksimović stanovali su u  istoj zgradi u Ulici kralja Milana.

Stara orijentalna kuća Dositeja Obradovića bio je na uglu ulica Braće Jugovića i Dositejeve, danas više ne postoji. Danas se na mestu kuće Jovana Jovanovića Zmaja nalazi Ambasada Turske, a na velikog pesnika seća samo spomen ploča. Nema ni kuće Vojislava Ilića u kojoj se okupljala intelektualna elita Beograda.

Andrić je svoja najveća dela  „Na Drini ćuprija”, „Travnička hronika” i „Gospođica“ napisao u sobi koju je iznajmljivao u Prizrenskoj 7. Danas na ulazu u ovu zgradu stoji spomen ploča koja podseća na to. Skromni sobičak u stanu kolege Branka Jovanovića u Prizrenskoj 7 bio je tokom Drugog svetskog rata dom našeg nobelovca Ive Andrića. Pisao je najčešće ogrnut jorganom jer se soba nikad nije grejala.

Ovde su živeli najpoznatiji intelektualci - 4zida.rs

Branislav Nušić je rođen u kući u Saraf- Kostinoj ulici (danas Ulica cara Lazara). Na mestu te kuće sazidana je zgrada Narodne banke.  Prvu kuću je napravio  u Šekspirovoj 1, tada Ulica Rozalije Morton. Kuća je 1967. godine proglašena za spomenik kulture.

Miloš Crnjanski se dosta selio. Zna se da je živeo u tadašnjoj Ulici maršala Tolbuhina, sada Makenzijeva 81. U skromnom stanu, u zgradi na drugom spratu, proveo je poslednje dane, Danas se na toj zgradi nalazi spomen-ploča poznatom piscu.

U maloj dvorišnoj kući u Ulici Vase Pelagića 70 živela je Isidora Sekulić.  Čuvene su bile Isidorine čajanke četvrtkom i petkom i tu se redovno okupljala tadašnja intelektualna elita grada – Vasko Popa, Miodrag Pavlović, Miroslav Belović… Isidorina spomen-soba danas se nalazi u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“.

U nekadašnjoj Ulici maršala Tita, sada Kralja Milana 23, u istoj zgradi živeli su  Branko Ćopić i Desanka Maksimović. Branko je bio na četvrtom, a Desanka na petom spratu.

Đura Jakšić je poslednje godine života proveo u kući u Skadarskoj 34. Ova kuća je 1967. godine proglašena za spomenik kulture.

– Prvo je živeo u jednoj maloj dvorišnoj kućici u Skadarliji, a potom se preselio u današnju Kuću Đure Jakšića – kaže Radivoje Marković, upravnik kuće.

U Bulevaru kralja Aleksandra 26 živeo je Vasko Popa na  drugom spratu,  a u stanu preko puta njegovog bio je jedno vreme i Slobodan Marković Markoni.

Podeli ovaj tekst: