Koliko su niže prodajne od oglašenih cena stanova u Novom Sadu?

Tržište nekretnina u Novom Sadu, koje iz godine u godinu beleži rast nije u većoj meri poljuljala pandemija korona virusa. Ona je najviše uticala na to da, tokom vanrednog stanja, dođe do privremenog zastoja kupoprodaje, kao i na to da se u manjoj meri snize cene stanova za najam. Ipak, cene nekretnina koje se prodaju nisu doživele veći pad, a na pojedinim lokacijama one čak i – rastu.

Kupci koji aktivno obilaze nekretnine često svedoče da postoji velika razlika između traženih cena, koje se nalaze u oglasima i prodajnih cena, po kojima se zaključuju kupoprodajni ugovori. U želji da ispitamo kakav je odnos traženih i prodajnih cena stanova u Novom Sadu, portal za oglašavanje nekretnina 4zida.rs je ukrstio svoje podatke prosečnih oglašenih cena i zvanične podatke prodajnih cena Republičkog geodetskog zavoda. 

Cene niže oko 15%

Na osnovu analize vidimo da je prosečna tražena cena za stanove u starogradnji u Novom Sadu 1417 evra/m2, dok je prosečna prodajna cena stanova u starogradnji 1218 evra/m2. Na osnovu razlike od skoro 200 evra/m2, vidimo da se cene u kupoprodajnim pregovorima spuštaju za oko 14%. 

Pogledaj: PRODAJA STANOVA NOVI SAD

Ako posmatramo celu opštinu, prodajne cene stanova u starogradnji se kreću od 315 evra/m2, do 2276 evra/m2, prema podacima RGZ-a. Najvišu cenu imaju stanovi u centru, zatim oni oko Sajma, Spensa i Bulevara oslobođenja. 

Foto: 4zida.rs

Što se tiče odnosa traženih cena stanova u novogradnji i prodajnih cena novoizgrađeni stanova, on je sličan kao i kod starogradnje. Tako je prosečna tražena cena za stanove u novogradnji u Novom Sadu 1487 evra/m2, a prosečna prodajna cena takvih stanova 1259 evra/m2. Na osnovu ovoga vidimo da kupci novogradnje u Novom Sadu, u toku pregovora, mogu da računaju na spuštanje cene od nekih 15% po m2. 

Prodajne cene stanova u novogradnji u Novom Sadu kreću se od 500 evra/m2, do 2413 evra/m2. Najvišu cenu imaju novoizgrađeni stanovi u Adamovićevom naselju i na Bulevaru Evrope.

Uprkos koroni cene stanova rastu

Nakon što se tržište nekretnina u Novom Sadu rekordnom brzinom oporavilo od vanrednog stanja, svima je bilo jasno da do pada cena stanova za prodaju neće doći. Ipak, malo ko je mogao da predvidi da će cene nastaviti da rastu, kao da pandemija korona virusa još uvek nije među nama.

Foto: 4zida.rs

Novogradnja i potražnja diktiraju cene

Prosečna tražena cena stanova u starogradnji u prvom kvartalu ove godine iznosila je 1380 evra/m2, u drugom kvartalu 1391 evro/m2, da bi i u drugoj polovini godine ona nastavila da raste. Tako je u trećem kvartalu za stanove u starogradnji prosečno traženo 1413 evra/m2, a treba napomenuti da brojke prikazuju tendenciju rasta i u poslednjem kvartalu ove godine.

Pogledaj ponudu: NOVOGRADNJA U NOVOM SADU

Možemo zaključiti da u Novom Sadu visoke cene nekretnina diktira veliki broj projekata u izgradnji, ali i velika potražnja. Na žalost mnogih kupaca, po svemu sudeći, do pada cena nekretnina u nekom narednom periodu ipak neće doći.


Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

komentari

  • Neka samo godinu dana niko ne kupuje stanove cene će sigurno pasti bar 20%, pa na 70000 Eura to je 14000, a kao postanar da’ete 3000. Treba ;ekati i prisiliti investitore da spuste svoju yaradu. Njihova yarada je reda 40%, neka spuste na 15% i opet će imati više nego dovoljnu zaradu. Niske kamate na kredite ne znače mnogo kao spuštanje cena , jer su nerealno visoke.

  • Cena je naravno varljiva kategorija. Ono što je za nekog mnogo za drugog je korektna cena. Od čega to zavisi? Daću primer. Porodični ljudi, dakle tročlana ili četvoročlana porodica kada kupuje nekretninu traži dvoiposoban ili trosoban stan. U najvećem broju slučajeva to su roditelji sa decom i pokušavaju da reše stambeno pitanje na način da ne spavaju u dnevnoj sobi. Kada nađu takvu nekretninu, a nema ih previše, spremni su da daju i više da bi rešili stambeno pitanje na duže vreme, pogotovo ako je i lokacija nekretnine odgovarajuća za njihove potrebe i potrebe dece (vrtić, škola, fakulteti).

top