Warning: Attempt to read property "slug" on null in /home/4zida/domains/blog.4zida.rs/public_html/blog/wp-includes/taxonomy.php on line 4678

Nova godina, novi stan!

Kraj je januara i stvarno mislim da nema više prostora vaditi se na praznike, troškove, poklone, vikend putovanja i opravdavati lenjost da se ustane iz kreveta i uradi nešto. Toliko dugo razmišljam o prelasku iz ovog stana u neki novi stan i o svim opcijama koje mi se nude. Da li izdati stan, da li iznajmiti drugi stan ili dati oglas na portalu da prodajem pa tražiti način kako da skupim pare za nešto drugo na boljoj lokaciji, u lepšoj zgradi, u centru grada, sa garažom… uh koliko li to košta, koje li su cene… I tako svaki dan u krug.

Dok se sve to dešava u mojoj glavi u mom sadašnjem stanu cveta haos. Šta god rešila da uradim s njim pod hitno ga moram dovesti u red. Napravila sam spisak stvari koje ću prvo uraditi i za koje mi nisu potrebna nikakva ulaganja. U svakom slučaju poboljšaću kvalitet svog života a onda će i bolji stan “sam doći”.  Što bi rekla jedna moja prijateljica, energetski ću ga privući. Za početak skinuću ukrase sa jelke, svećice, lampione i napokon je spakovati u ostavu na poslednju policu! Mislim stvarno… 29. januar, šta čekam…

A onda krećem sa nekim konkretnim stvarima:

Pročisti ormar sa odećom

Ništa te ne oslobađa tako mentalno kao da ne moraš uređivati svoju garderobu dok je gledaš. Potrebno je puno energije da preskočiš stvari koje si “prerastao”, ili ih moraš prepravljati ili su jednostavno zastarele. Reši ih se. Ako niste nosili neki komad odeće u protekloj godini, donirajte ga ili dajte nekome ko vam je drag a ko će mu se radovati. Oduševiće vas osećaj gledanja u ormar pun garderobe koju zapravo nosite i volite. Čak će vam se činiti da je i soba urednija, mirnija i “lakša”. Ceo prostor postane potpuno drugačiji.

Organizuj svoje fioke

Već mogu da vas vidim kako kao i ja sve što stigne u sanduče, svaki račun, svaka ponuda svaki flajer ili vizt karta, gurate u prvu fioku u hodniku ili dnevnoj sobi “jer će vam možda nekada zatrebati!”. Onda dođe dan kada se setite da je baš tu negde nešto što treba da se plati, na primer onaj račun za porez koji plaćamo na tri meseca, ali… nema.

Ispraznite sve fioke iz svake prostorije koju imate u stanu, pobacajte sve što nikada do sada niste ni pogledali a kamo li upotrebili, kupite dve kutije u prodavnici nameštaja koje ćete staviti ispod kreveta u spavaćoj sobi i u njih smestite sve “uspomene”. Videćete koliko će vam biti lakše.

I još jedan mali savet. Ostavite jednu fioku u bilo kom delu stana praznu. Ona će biti simboličan dokaz kako sve držite “pod kontrolom”.

Pregledaj svoj budžet

Nova je godina sjajno vreme za procenu mesta gde biste mogli previše potrošiti (i spasiti, uštedeti). Često trošimo mnogo novca tamo gde je potpuno bespotrebno, na poručivanje hrane koju možemo skuvati, na kupovinu sitnica po radnjama za uređenje doma i prodavnicama sa kozmetikom (miris za ovu sobu, sveća za onu sobu, još par jastučića za dnevnu…)

Ako bih tu svotu novca koja tako “samo negde odlazi” na dnevnom nivou štedela, sklanjala sa strane koliko bi to bilo na kraju godine? 300 dinara x 365 dana, 500 dinara, 1000… jedna kirija više, par kvadrata više, bolja lokacija, veći stan… ima smisla, zar ne?!

Uredi jednu sobu

Daj sebi malo podstreka uređenjem samo jedne sobe. To može biti tako jednostavno (i jeftino) kao što je sloj boje, prekrivač za kauč, ili raspored nameštaja. Namestiću dnevnu sobu tamo gde je bila spavaća a spavaću smestiti tamo gde je bila dnevna.

Plaćaj sve račune na vreme

Neverovatan je osećaj kada znaš da si sve platio tačno u dan kada je trebalo. I ako potrošiš novac osećaćaš se dobro zato što si to sam uradio (zaradio), zato što si odgovoran i zato što je skinuta još jedna briga u toku meseca sa vrata. A tu je i naravno popust ako se plaća ranije… Sećate se onih 300, 500, 1000 dinara koje sam pominjala. 😉

Neka uradim makar dve stvari od svih ovih i biću par koraka bliža tome da se uselim u novi stan. Idem odmah da vidim šta se nudi od nekretnina u centru grada. Možda ne bi bilo na odmet da bacim pogled i potražim kuću…

IZDAVANJE STANOVA BEOGRAD – Pogledajte ponudu

Podeli ovaj tekst: