Warning: Attempt to read property "slug" on null in /home/4zida/domains/blog.4zida.rs/public_html/blog/wp-includes/taxonomy.php on line 4655

Najvažnije stavke kod uzimanja stambenog ili keš kredita

Stambeni i keš krediti prilika su da ostvarite svoje želje ili da rentu konačno zamenite ratom, i iznajmljeni stan konačno nazovete svojim domom. Bez obzira na to koja vrsta kredita vam je potrebna, postoji nekoliko važnih stavki koje bi trebalo da ispratite, kako biste olakšali proceduru i unapredili samo iskustvo podizanja kredita.


1. Laka i brza procedura


Napisali ste šta sve idealna nekretnina mora da ima, krenuli u potragu, obišli mnogo stanova ili kuća i – konačno odabrali onu koja najviše odgovara svim vašim kriterijumima. Logično, želite što pre da se uselite u nju, jer osim toga što želite da taj prostor što pre bude vaš, u glavi kalkulišete i sve poslove koje morate da obavite nakon što dobijete ključeve – selidba, moguće renoviranje, nabavka nameštaja itd. Ukoliko ste pritom položili i depozit, svaki trenutak za odobrenje i isplatu kredita je važan, zbog čega bi trebalo da birate banke za koje znate da imaju jednostavne i efikasne procedure, kada je o kreditima reč.


2. Banka koja je pouzdan partner


Stavka koju ne treba posebno objašnjavati – poverenje koje imate u banku jedna je od najvažnijih stvari. Takođe, dobra saradnja sa kreditnim savetnikom može da vam uštedi vreme i živce, ali i da vam reši brojne nedoumice – npr. možda će vam vaš kreditni savetnik predložiti da uzmete mali minus (ako ga pre toga niste imali), kako biste uvek osigurali da vam rata kredita može biti naplaćena i time sprečili nerealizovane rate kredita.


3. Bez dodatnih naknada i troškova


Kod uzimanja kredita i kalkulisanja oko troškova, mnogi ljudi su usmereni samo na ukupan iznos kredita i, kasnije, na visinu rate. Međutim, pojedine banke mogu da naplaćuju i dodatne stavke kao na primer troškove za obradu kredita. Savetujemo da se raspitate da li vaša banka ovo naplaćuje, a pošto svaka ušteda znači – banke koje ne naplaćuju naknadu za obradu kredita  mogu biti vaš pravi izbor.


4. Učešće od 10%


Iako se učešće u kreditu odnosi samo na stambene kredite, ono predstavlja nekad i najvažniju stavku u odluci o uzimanju stambenog kredita. Donedavno, banke su po pravilu uzimale minimum 20% od iznosa kupoprodajne cene nekretnine. Međutim, pojedine banke odobravaju da učešće u stambenom kreditu bude minimum 10%. Složićete se da to predstavlja značajnu uštedu, i mnogim porodicama ili pojedincima motiv da ipak realizuju stambeni kredit. Zato je važno da se raspitate kod kojih banaka je minimalno učešće 10% od vrednosti nekretnine.


Stambeni i keš krediti predstavljaju način da ostvarite želje o sopstvenom domu, ali i proceduru kojoj treba pristupiti odgovorno i sa punom pažnjom. Banka kojoj verujete i koja će vam biti pouzdan partner u celom procesu jedna je od najvažnijih stavki.

Podeli ovaj tekst: