Najtraženiji kraj u Novom Sadu

Liman je deo Novog Sada koji se nalazi u jugoistočnom delu grada. Severnu granicu Limana čini Bulevar cara Lazara, zapadnu granicu ulica Sima Matavulja i Ribarsko ostrvo, dok južnu i istočnu granicu čini Sunčani kej odnosno reka Dunav.

Reč liman u prevodu znači zaliv ili luka. Širenjem Osmanskog carstva, ova reč je ušla u bugarski, rumunski, ukrajinski, ruski i srpski jezik. Označava mesta u rečnom toku sa mirnim protokom, na kojima voda izgleda kao da stoji, nastala obično tamo gde je vađen šljunak ili mesta na kojima rečna matica prati dno rečnog korita.

U prošlosti su u Novom Sadu postojali Mali i Veliki Liman. Mali Liman se nalazio na području današnjeg centra grada a sve do početka tridesetih godina XX veka tu su bile livade i bare. Ovaj Liman je obuhvatao današnji Dunavski park i područje uz Dunav.

Liman se sastoji iz pet delova:

  • Liman 1
  • Liman 2
  • Liman 3
  • Liman 4
  • Depresija – nastala kao privremeno radničko naselje i ponekad se smatra delom Limana 4. Na ovom području je bila predviđena izgradnja naselja pod nazivom Liman 5, ali taj projekat nikad nije pokrenut.

liman

POGLEDAJTE PONUDU STANOVA NA LIMANU

Zašto Novosađani vole Liman?

Zato što vam do centra grada treba 10ak minuta, a do Dunava još manje. Zato što se ovde nalazi i univerzitetski grad sa fakultetima i uvek sve vrvi od mladog sveta. Kažu da nijedan univerzitetski grad u zemlji nema ovako kompleksno izgrađen kampus na jednom mestu.

Zbog blizine Dunava, a i zato što je planski građen, na Limanu imate brojne zelene površine, idealne za porodice sa decom i ljubimcima.Tu je naravno Spens, odmah prekoputa Limana 2, brojni tržni centri, pijaca. Blizina centra, a opet sve prednosti naselja blizu Dunava čine Liman jednim od najtraženijih krajeva za život u Novom Sadu.

POGLEDAJTE: IZDAVANJE STANOVA NOVI SAD

POGLEDAJTE: PRODAJA STANOVA NOVI SAD

Podeli ovaj tekst: