Najpoznatiji dvorac u Srbiji

Na samo 100tinak kilometara od Beograda, nalazi se najpoznatiji dvorac u Srbiji. Poslednjih godina opet je popularna priča o porodici Dunđerski. Iako je “Santa Maria della Salute” napisana pre mnogo godina, knjige, serija i film su čuvenu Lenku Dunđerski opet doveli u žižu interesovanja pa i najpoznatiji dvorac u Vojvodini a i šire. Nažalost, Dvorac Fanstast nije deo ljubavne priče Lenke i Laze, ali ima svakako zanimljivu priču.

https://www.instagram.com/p/BYKtdZ1lEri/

Sagrađen  je 1923. godine, kao jedna od nekretnina veleposednika Bogdana Dunđerskog. Dvorac ima toranj i četiri ugaone kule, dva ulaza, ima elemente neoklasicizma i neogotike. Kao i pre 100 godina i danas je tu ergela, samo što je nekad imala preko 1000 konja a danas 50ak.

Sam dvorac je dobio ime ’’Fantast’’ po omiljenom i najlepšem konju Bogdana Dunđerskog. Nalazi se na ogromnom imanju, gde bukvalno ne vidite kraj, odnosno granicu sa drugim. Odmah po prilasku, videćete toranj koji kao da malo štrči u odnosu na ostatak. Do njega se dolazi strmim, kružnim stepenicama koje nisu za klaustrofobične. Ali kad se popnete na vrh, pogled vredi! Samo beskrajna ravnica!

Kažu da je stari Bogdan voleo tu da ruča, na terasi, malo ispod vrha tornja. Nije bilo lako članovima posluge da donose hranu tamo, to je sigurno! Sa tornja se vidi i bazen! Jedan od prvih u Srbiji, pravi olimpijski bazen. Legenda kaže  da su se u tom bazenu kupale sve devojke i žene iz okoline, u mleku. Svaka je imala po ukras za kosu različite boje na glavi i tako je Bogdan birao sa kojom će da provede vreme. Pogleda kroz durbin i izabere najlepšu. Jednom je tako, navodno, izabrao udatu ženu, koja je živela na imanju sa njim do kraja života.

Mara Binjaški bila je udata za lokalnog kovača, a Bogdan je njenom mužu dao 21 jutar zemlje kad je ona prešla da živi kod njega, za pretrpljenu ’’duševnu bol’’. Na imanju se nalazi i crkva. Oslikao je lično Uroš Predić, inače, Bogdanov blizak prijatelj. Čak 63 ikone je oslikao on.

Vidi se da je Dvorac Fanstast izgubio nekadašnji sjaj, ali se radi na njegovoj restauraciji. Na samo 130km od Beograda i 65 km od Novog Sada, najlepši dvorac je idealna destinacija za dnevni ili vikend izlet.

Podeli ovaj tekst: