Mirijevo – pravi porodični kraj

Iako deluje kao udaljeno od centra, Mirijevo je udaljeno svega 6.5km od centra grada, a od Bulevara kralja Aleksandra samo par minuta.

Postoji priča da je u Makedoniji postojalo selo Mirovo, koje se pominje u jednom Turskom istorijskom zapisu iz XV veka. Pod naletom Turskog zuluma selo je raseljeno i njegovi stanovnici su u XVIII veku u okolinu Beograda i osnovali naselje današnje Mirijevo.

Danasnje ime Mirijevo je dobilo krajem XVIII i početkom XIX veka bolje rečeno negde u periodu početka I srpskog ustanaka. Kroz vekove Mirijevo je imalo više imena: Mirine, Miranovac, Mirjevci, Miranje, Milievo, Miliero, Mirova, Miriova i Miria-Nebel, vreme kada je Mirijevo bilo čisto Nemačko selo.

Za nastanak imena imamo više pretpostavki:

  1. Na teritoriji Mirijeva zaključen je mir između Turaka i Austrougara sa pružanjem ruke jedni drugima i recima ‘’EVO MIR’’
  2. Od turske reci MIRIJA, što znači dažbine i naturi koje su u to vreme plaćali seljaci

Pri opisu sela u XVIII veku, čuveni Turski putopisac, Evlija Čelebija, za Mirijevo sa okolinom koristi opis: „pravi ružičnjaci i rajski vrtovi“. Nekada su tu bili stvarno pravi rajski vrtovi, nedaleko od buke u potpunom miru iz kog za 15 minuta možete stići do centra grada. Imala je tu svaka kuća bar po jednu ružu. Ruže, cveće i mirisne trave, tako je Mirijevo uzgledalo dok je bilo selo.

POGLEDAJTE: PRODAJA STANOVA MIRIJEVO

Ako tražite idealni porodični dom, Mirijevo je odličan kraj za vas. Cena nekretnina nije visoka, stalno se grade nove kompleksi i zgrade. Mirijevci su odlične komšije.

Podeli ovaj tekst: