Majstorisanje sa prirodom – kompostiranje

Da li ste se zapitali kako da pretvorite svoje kuhinjske ostatke i baštenske biljke u „crno zlato“ za vašu baštu? Kompostiranje je jednostavan i ekološki koristan proces koji pretvara organski otpad u hranljivu zemlju. U ovom tekstu ćete saznati kako izgleda proces kompostiranja i kako i vi uz naše savete možete da započnete ovu održivu praksu. Osim što ćete sačuvati razne kvalitetne organske materije, delom ćete doprneti zaštiti životne sredine, jer će vaša kanta za smeće biti lakša.

Zašto je kompostiranje važno?

Kompost predstavlja skup organskog otpada, koji vremenom, truljenjem i raspadanjem stvara plodnu materiju – humus. Kompostiranje je ključna praksa održivog života, jer pomaže smanjenju količine otpada koji završava na deponijama. Kada se organski otpad razgradi na deponiji, on stvara metan, gas sa jakim efektom staklene bašte. Upravo kompostiranje omogućava organskom materijalu da se prirodno razgradi, čime se smanjuje emisija štetnih gasova i stvara dragocena hrana za vaše biljke.

Čarobni ciklus

Kompostiranje je kao čarobni ciklus: unosite ostatke hrane, biljne materijale i lišće, a dobijate bogatstvo zemlje. Ovaj proces se odvija zahvaljujući mikroorganizmima poput bakterija i gljivica koji razgrađuju organski materijal.

Izbor mesta

Ukoliko imate dvorište u prednosti ste jer lako možete napraviti svoj kompostnjak. Prilikom uređenja vašeg dvorišta unapred mislite o procesu kompostiranja, odaberite drenirano mesto u senci sa dobrim protokom vazduha.

Da li može da se kompostira u stanu?

Kompostiranje je lakše izvesti ako imate dvorište, međutim, i u stanu možete kompostirati. Potrebne su dve plastične posude iste veličine koje treba držati u tamnom delu stana na sobnoj temperaturi, najbolje ispod sudopere. Na jednoj od tih posuda, izbušite rupe oko vrha, sa svake strane za protok vazduha koji je neophodan za proces razlaganja. Na istoj plastičnoj posudi izbušite rupe na dnu koje će omogućiti da tečnost iscuri u drugu plastičnu kantu. Postavite plastičnu posudu sa izbušenim rupama unutar druge plastične posude. Napunite gornju kantu sa slojem zemlje, preko stavite suvi, upijajući materijal poput novina ili piljevine. Stavite poklopac na kutiju nakon dodavanja materijala. Vaš komposter je spreman za upotrebu.

Sakupljanje materijala – šta je dobro a šta izbegavati?

U kompost možete bacati sve što je organskog porekla, što ne sadrži plastiku, staklo ili najlon. Skupljajte lišće, travu koju ste pokosilii, seckane grane, komadiće kora od dreveća. Zatim otpatke iz domaćinstva: ljuske od jaja i krompira kao i orašastih plodova, ostatke povrća, čak i ostatke od hrane koja se nije pojela i koju biste bacili, talog od kafe, kesice čaja. Novine koje ste pročitali ne bacajte u kantu za smeće već ih iseckajte na sitnije papiriće, isto učinite i sa kartonom i papirom i ubacite ih u kompost. Takođe je važno da usitnite sve sastojke jer se veći komadi sporije razlažu.

Izbegavajte meso i kosti, mlečne proizvode i masnoće jer mogu privući štetočine i usporiti proces razgradnje.

Postoje i biokomposteri – praškasti dodaci kompostu, nešto poput kvasca, koji mogu da utiču na efikasnost komposta u vašoj bašti i ubrzanje razgradnje.

Održavajte balans „zelenih“ i „smeđih“ materijala

Vodite računa o tome da ima dovoljno smeše „zelenih“ (bogatih azotom) i „smeđih“ (bogatih ugljenikom) materijala za uravnoteženo razgradnju.

Vreme čekanja

Redovno okrećite kompostni sadržaj kako biste obezbedili protok vazduha i ubrzali razgradnju, dodajte vodu i proveravajte vlažnost. Kompostiranje zahteva vreme – od nekoliko meseci do godinu dana, zavisno od uslova i vrste materijala. Faktori koji utiču su temperatura, vlaga i količina vazduha.

Leto je pravo vreme da pripremite kompost koji ćete koristiti u jesen za vašu baštu, povrtnjak ili cveće.

Kada je kompost gotov?

Gotovi kompost izgleda kao zemlja, tamne boje i fine teksture, rastresit je, ima prijatan miris koji podseća na miris sveže zemlje. Kada je kompost završen, možete ga odmah iskoristiti kao đubrivo ili ga možete čuvati u zatvorenoj posudi i dodavati biljkama po potrebi. Umesto da trošite novac na komercijalna đubriva, koristite svoj sopstveni kompost  Kompostiranje je jednostavan način da se povežete sa prirodom i doprinesete održivijoj budućnosti.

Uštediti novac

Umesto da plaćate zemlju za cveće svake godine, pokušajte uz naše savete sami da proizvodite humus, odnosno kompost. Ušteđeni novac iskoristite za opremu za baštu, terasu, nova semena i biljke.

Podeli ovaj tekst: