Koliko su poslednjih godina porasle cene izdavanja u Beogradu?

Mnogi ljudi koji u Beogradu traže ili iznajmljuju stan imaju utisak da su cene izdavanja značajno porasle, pogotovo u prethodnoj godini. Da se ne radi samo o subjektivnom osećaju, potvrđuje i analiza 4zida.rs.

Prema našim podacima o kretanju cena nekretnina, nameštena garsorenja u Beogradu se oglašava prosečno za 269 evra, jednosoban stan za 303 evra, dvosoban za 448 evra, a trosoban stan za 631 evro. Ovo su podaci gledano za ceo grad i sve beogradske opštine zajedno. Gledano posebno po opštinama, cene mogu značajno da se razlikuju.

Zanimljivo je da je cena najma garsonjere u Beogradu za dva evra viša nego cena najma dvosobnog stana u Nišu i za čak 86 evra viša nego cena mesečnog iznajmljivanja dvosobnog stana u Kragujevcu. 

Nakon vanrednog stanja cene nastavile da rastu

Tokom 2020. godine, cene najma su se u jednom trenutku spustile, a to je najviše bilo posledica uvođenja vanrednog stanja zbog pojave korona virusa, ali i toga što su se mnogi studenti vratili svojim kućama, te otkazali stanove koje su iznajmljivali. Za samo godinu dana cene su značajno porasle, pa je tako prosečna cena oglašenih nameštenih garsonjera u IV kvartalu 2020. godine iznosila 250 evra, da bi na kraju 2021. godine ona porasla na 300 evra.

Foto: 4zida.rs

Savski venac i dalje rekorder

Najviše cene najma su u Beogradskoj opštini Savski venac, zatim sledi Stari grad, a nakon njih Vračar i Novi Beograd. I dok se cene najma garsonjere na Starom gradu i Savskom vencu razlikuju za samo 8 evra u korist Savskog venca, zanimljivo je da su cene najma dvosobnog stana na Savskom vencu više za čak 167 evra nego cena dvosobnog stana na Starom gradu i više nego duplo viša nego cena najma stana iste strukture na Čukarici i Rakovici. 

Foto: 4zida.rs

Najveći rast cena najma na Savskom vencu desio se u drugoj polovini prošle godine. Prosečna cena najma nameštene garsonjere u III kvartalu prošle godine bila je 290 evra, da bi u četvrtom kvartalu iznosila čak 350 evra.  

Najniže cene najma – u Rakovici

Najniže cene najma stanova, ako gledamo gradske opštine u Beogradu su u Rakovici, a zatim na Čukarici. Zanimljivo je da su, kada su cene najma jednosobnih stanova u pitanju, Novi Sad i Niš ispred Čukarice i Rakovice.  

Rast cena pogađa ne samo one koji žive u tim gradovima i iznajmljuju stanove, već i one koji zbog fakulteta ili posla žele da se presele u drugi grad. Ukoliko, na primer, neko odluči da upiše fakultet u Nišu, a ne u Beogradu, značajno će uštedeti na račun mesečne kirije. 

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

top