Koliko se brzo izdaju i prodaju stanovi u Srbiji?

Mogli bismo reći da tržište nekretnina u Srbiji nastavlja da raste i beleži rekorde, bez obzira na uticaj situacije u Ukrajini, poskupljenje cena građevinskog materijala i transporta, kao i ranijeg uticaja korona virusa. Ovo najbolje pokazuje povećanje broja realizovanih kupoprodajnih ugovora na tržištu, kao i veći obim novca na njemu. 

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u prvom kvartalu 2022. godine za 6,7% je porastao broj  kupoprodajnih ugovora u odnosu na isti period prethodne godine. Ukupan obim novčanih sredstava veći je za čak 22 odsto.  

Na tržištu nekretnina oseća se da ponuda ne zadovoljava potražnju, koja neprestano raste, te kao posledicu ima da se kvalitetni stanovi na tržištu sve brže prodaju i izdaju. Brzina tržišta jedan je od ključnih pokazatelja visoke tražnje i njegovog rasta. 

Sajt za oglašavanje nekretnina 4zida.rs analizirao je koliko se stanovi za prodaju i izdavanje zadržavaju u oglasnicima, odnosno koliko dugo oni čekaju na svoje stranare ili nove vlasnike. 

Prosečno vreme prodaje 

Podatke o tome koliko se brzo prodaju stanovi možete pronaći na stranici 4zida KRETANJE CENA NEKRETNINA. Dovoljno je da ukucate željenu opštinu ili dao grada (npr. Stari grad/Liman/Pantelej), odaberete „prodaju“ ili „izdavanje“ i dobićete podatke o kretanju cena za taj deo grada, kao i podatke o prosečnom vremenu prodaje, odnosno izdavanja nekretnina.

Prosečno vreme oglašavanja, odnosno period koliko stanovi za prodaju stoje na našem sajtu, pokazuje nam koliko je sama nekretnina atraktivna kupcima, ali i koliko je na nekoj lokaciji visoka potražnja. Na visoku tražnju na pojedinim lokacijama mogu uticati i neki ekonomski faktori – otvaranje novih radnih mesta, fabrika ili predstavništva firmi. U manjim mestima je i manje stanova u ponudi, pa dobre prilike brzo odu sa tržišta.  – izjavila je Jasmina Gavrilov Dražić, sa sajta 4zida.rs 

Duže vreme prodaje može biti pokazatelj i da postoji određena disproporcija između cene koju vlasnik želi da dobije i one cene koju je kupac spreman da plati, te se malo duže čeka na pravu pogodbu.  

Dodatno, uvek je korisno istaći svoj oglas, kako bi što više bio uočLjiv kupcima. Sajt 4zida.rs vam nudi nekoliko mogućnosti da kao fizičko lice promovišete vaš oglas

Visoka tražnja za stanovima za izdavanje 

Ovog proleća i s početkom leta zabeležena je nikad veća tražnja za nekretninama za izdavanje, pogotovo u Beogradu. Visoka tražnja najviše je posledica dolaska velikog broja stranaca u prestonicu. Ovo je rezultiralo skokom cena najma, ali je uticalo i na brzinu izdavanja nekretnina.  

Prosečno vreme oglašavanja stanova za izdavanje u Beogradu je 17 dana. Za koje vreme se izdaju stanovi u drugim gradovima, takođe možete saznati na stranici 4zida KRETANJE CENA NEKRETNINA.

U manjim gradovima je i manja ponuda nekretnina za izdavanje, te nas ne treba iznenaditi što kvalitetne nekretnine vrlo brzo odu sa tržišta. Tako je na primer u Čačku i Somboru prosečno vreme izdavanja nekretnina samo 11 dana, a u Kruševcu 8 dana. Ipak, rekorder u Srbiji je Kraljevo, gde se stanovi u proseku izdaju za samo 5 dana. U ovim, manjim gradovima, dovoljno je da zaživi jedna nova fabrika, pa da se već oseti “nestašica” stanova za izdavanje – navodi Jasmina Gavrilov Dražić sa sajta za oglašavanje nekretnina 4zida.rs 

Beogradske gradske opštine beleže različito prosečno vreme izdavanja nekretnina. Najbrže se izdaju stanovi na Paliluli, zatim u Zemunu. Najduže na tržištu stoje stanovi na Savskom vencu – u proseku 34 dana. Slična je situacija kao I za prodajom – na ovoj beogradskoj opštini postoji velik broj stanova, dodatno se mnogi i grade, pa se ne oseti toliko deficit ponude u odnosu na tražnju.  

Dodatno, na opštinama Savski venac, Vračar i Stari grad ima i najviše luksuznih nekretnina koje, po pravilu, nešto duže čekaju na stanare nego što je to slučaj sa povoljnijim stanovima namenjenim studentima.  

Podeli ovaj tekst: