Koliko košta renoviranje kupatila?

Stari stan uvek može da izgleda ’’mlađe’’. Zavese zamaskiraju stare prozore, tepisi loš parket. Jedino što ne možete da zamaskirate i što uvek odaje pravu starost i stanje stana je kupatilo. Zato se ljudi i najčešće prvo odluče za renoviranje kupatila. Ako mislite da ovo nije veliki poduhvat i da ne košta puno, varate se.

Ipak, kao i u svakom poslu – dobra priprema je pola posla.

1. Rušenje starog kupatila podrazumeva prvo uklanjanje starih sanitarija, pločica i cevi . Cena zavisi od veličine kupatila i cene odvoza šuta, okvirno će vas izaći od 100-150 evra.

2. Stavljanje novih vodovodnih instalacija se preporučuje ukoliko radite novo kupatilo, naročito ako je starija zgrada u pitanju. Postavljanje novih vodovodnih cevi i ventila će vas koštati od 250-450 evra (materijal + ’’ruke’’).

3. Zamena i popravka elektroinstalacija podrazumeva premeštanje starih, dodavanje novih utičnica kao i sređivanje rasvete na plafonu. Cena zavisi od obima posla, računajte na oko 100 evra.

4. Hidroizolacija oko kade ili tuš kabine košta oko 4,8-6 evra po metru kvadratnom i najviše zavisi od materijala koji se koristi. Izolacija prosečne kade sa radom majstora iznosi oko 100 evra.

Sada tek dolazimo do onoga od čega ste vi krenuli, pločica i sanitarija.

5. Cena za postavljanje pločica je oko 8 evra po kvadratnom metru, mada mogu da se nađu i majstori koji ovo rade za 6 evra po kvadratnom metru. U tom slučaju postavljanje pločica za kupatilo površine poda 4 m2 i zida 20 m2 košta oko 144 evra. U ovu cenu nije uračunat materijal: pločice i lepak.

Pogledaj: STANOVI NOVOGRADNJA 

Zidne pločice u proseku se kreću od 700 dinara, dok su podne pločice u proseku oko 800 dinara. Razlika u ceni između pločica prve i treće klase je velika. Na to treba dodati lepak za pločice – 2400 dinara i oko 3600 dinara za fug masu.

6. Krečenje plafona. Za prostorije u kojima je povećana vlažnost, preporučuju se masne, lateks boje. Ovo je u celoj priči najjeftinije.

7. Montiranje sanitarija. Cena postavke sanitarija je oko 30 evra po komadu što znači da za montažu lavaboa, wc šolje i tuš kabine trebate izdvojiti oko 90 evra.

8. Kao i kod pločica, cene sanitarija variraju. Lavabo domaće proizvodnje košta oko 20 evra, wc šolja oko 25 evra, plus toliko za najjeftiniji vodokotlić, kada oko 80 evra, tuš kabina oko 100. Cene baterija za lavabo, kadu i tuš su različite i kreću se od 30 evra pa naviše, po komadu.

[note size=“e.g. default, small“]Računajte da će celokupno renoviranje kupatila trajati sigurno 15 dana. Najbolje je da renovirate kupatilo u kasno proleće ili na leto, kada su dani duži i kada može sve lepo da se osuši i izluftira.[/note]

Pogledaj: PRODAJA STANOVA i PRODAJA KUĆA

Podeli ovaj tekst: