Koliko brzo se prodaju stanovi u Srbiji? 

Podaci sa tržišta nekretnina pokazuju da je ono, nakon izazova usled pandemije virusa, ostalo imuno na dešavanja u Ukrajini. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u prvom kvartalu 2022. godine porastao je broj kupoprodajnih ugovora, ali i cena nekretnina. Broj kupoprodajnih ugovora u prvom kvartalu 2022. godine porastao je za 6,7 odsto, u odnosu na isti period 2021. godine, a ukupan obim novčanih sredstava veći je za čak 22 odsto.  

Na tržištu nekretnina oseća se da ponuda ne zadovoljava potražnju, koja je konstantno raste. Sajt za oglašavanje nekretnina 4zida.rs analizirao je koliko se vremenski stanovi za prodaju oglašavaju, odnosno koliko brzo oni odu sa tržišta. 

Prosečno vreme oglašavanja stanova za prodaju, ako posmatramo celu opštinu Beograd je 66 dana i to za stanove u starogradnji. Slično vreme oglašavanja stanova u starogradnji je i u Novom Sadu – na stranicama za prodaju oni se nalaze prosečno 69 dana, kao i u Kragujevcu – 63 dana. U Nišu je nešto veća potražnja među kupcima, pa se ovde stanovi u starogradnji prosečno oglašavaju 51 dan. Zanimljivo je da su apsolutni rekorderi, po vremenu najkraćeg oglašavanja, stanovi u starogradnji u Subotici – nakon što su oglašeni za prodaju, oni se na sajtu prosečno zadržavaju svega 34 dana. 

 • Prosečno vreme oglašavanja, odnosno vreme koliko stanovi za prodaju stoje na našem sajtu, nam govori o tome koliko je sama nekretnina atraktivna kupcima, ali i koliko je na nekoj lokaciji visoka potražnja. Osećaj visoke traženje može stvoriti i to ako na nekoj lokaciji ima malo stanova u ponudi, odnosno ograničen broj stanova u tom gradu. Zanimljivo je da u Zrenjaninu stanovi za prodaju vrlo brzo postanu nedostupni u oglasnicima – prosečno vreme oglašavanja stanova u starogadnji u ovom radu je 54 dana, a u Čačku, na primer, 65 dana – izjavila je Jasmina Gavrilov Dražić, sa sajta 4zida.rs 

Prosečno vreme oglašavanja stanova koji se prodaju u Beogradu u starogradnji je 66 dana, međutim i ovde ima razlike od opštine do opštine. Najveća tražnja je u Zemunu, gde stanovi stoje u oglasima za prodaju prosečno 49 dana. Nakon Zemuna, najbrže se kupuju stanovi u Rakovici – oni se prosečno oglašavaju 57 dana.

Foto: 4zida.rs

Učesnici na tržištu nekretnina, pogotovo agencije za promet nepokretnosti, osećaju pritisak potražnje i svedoče da na mnogim lokacijama ponuda ne zadovoljava potražnju. Stanovi u staroj gradnji su i dalje povoljniji od novih, ali je trend rasta njihovih cena veći nego u novogradnji. U Beogradu je stara gradnja skuplja za 15 odsto i prosečan kvadrat košta 1.680 evra, a u Novom Sadu za čak 21 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine i sada je 1.517 evra, kako pokazuju podaci RGZ. Kvadrat u staroj gradnji u Nišu je sada u proseku 1.020 evra, a prošle godine je bio 821 što predstavlja rast od 23 odsto.    

 

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

komentari

 • Zar je moguće da je toliko dugo? U poslednje vreme, brže se prodaju vikendice. Moj prijatelj je skoro prodao svoju u Meljaku, ma išlo je ekspresno, za 10 dana! A pričala sam sa prijateljicom, agentom iz Solis-a, kaže da je otprilike isto i kod njih, kao i ovde. Po pravilu, mali stanovi odu brže, ali izgleda da se trenutno vikendice traže najviše. Svi bi u prirodu…

  • Jasmina, 4zida.rs /

   Draga Jelena, u tekstu je prikazano prosečno vreme prodaje stanova. Naravno da se neki stanovi, ali i druge nekretnine prodaju brže ili sporije.

 • kako mozete biti sigurni da je stan koji je povucen sa oglasavanja zaista i prometovan? da li raspolazate sa proverljivim informacijama da je nekretnina povucena sa oglasavanja zaista i prodata?

  • Jasmina, 4zida.rs /

   Zdravo! U tekstu se navodi da su prikazani podaci prosečnog vremena oglašavanja na našem sajtu. Hvala na komentaru!

top