Kako zaštititi nekretninu od provalnika?

Najviše provala se dešava tokom leta, kada ljudi najviše odsustvuju iz svojih domova. Ukoliko se provalnik nameračio na Vašu nekretninu, bez nekog ozbiljnijeg sistema zaštite, teško ćete ih sprečiti u tome. Ipak postoje osnovne stvari koje morate da uradite da ne bi ostavili svoju nekretninu ’’na izvol’te’’.

 1. Investirajte u dobra vrata i bravu. Ukoliko niste u mogućnosti da kupite kvalitetna vrata, dodajte na stara još jednu bravu.

 2. Uvek zatvarajte prozore (ovo se naravno odnosi na one koji žive u kući ili na nižim spratovima).

  Ako idete na put, ne spuštajte roletne do kraja, jer je provalnicima najbolji znak da je nekretnina prazna ako su roletne spuštene konstantno više dana.

  Uvek, ali uvek zaključajte kuću, čak iako idete samo na 5 min do trafike.

 3. Ne ostavljajte ključ ispod otirača, saksije. Ako morate već da ostavite ključ, a nemate nekog člana porodice za to, ostavite ga kod komšinice. Kada idete na put, obavezno ostavite ključ komšiji ili nekom prijatelju ili rođaku, koji će povremeno proveriti stan. Ovo je bitno ne samo zbog eventualne provale, već i zbog mogućih kvarova, pucanja cevi, ventila i slično.

 4. Ukoliko imate kuću, nabavite reflektor sa senzorom pokreta. Sasvim solidan možete kupiti za 1500 dinara što stvarno nije puno za zaštitu kuće.

 5. Ne objavljujte na društvenim mrežama kada idete na odmor i koliko ostajete, ili ako već morate to da uradite, podelite tu objavu samo sa vašim prijateljima.

2012. godine je urađeno istraživanje među zatvorenicima osuđenim za provale i krađe. Ove delove kuće provalnici smatraju najlakšim za ulazak:

 1. Prozori (84 %)

 2. Podrum (74 %)

 3. Garaža (73 %)

Provalnici se najčešće plaše:

 1. Prisustva komšija u susednoj kući (80 %)

 2. Spoljašnjih roletni (75 %)

 3. Prozorskih folija (71 %)

Kako provalnici biraju ’’metu’’:

 1. Savet prijatelja

 2. Puno poštansko sanduče

 3. Posmatranje navika stanara kuća/stanova

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

top