Kako se kreću prosečne cene stanova i kuća u južnoj Srbiji?

Tržište nekretnina u Srbiji je iz godine u godinu beležilo rast koji se pre svega odnosio na porast cena nekretnina u većim gradovima. Ipak, i u pojedinim gradovima južne Srbije, pre svega u Sokobanji i Pirotu cene nekretnina su rasle. Ovaj trend privremeno je zaustavljen pojavom korona virusa u Srbiji i uvođenjem vanrednog stanja.

U zavisnosti od toga koliko će se tržište nekretnina brzo oporaviti, ali i da li će biti ekonomskih posledica vanrednog stanja, videćemo da li će cene nekretnina u narednom periodu padati ili će one nastaviti da rastu.

Prosečne cene stanova u Nišu

Bez obzira na cene, u Nišu je poslednjih godina potražnja za nekretninama veća od ponude. Sajt za oglašavanje nekretnina 4zida.rs prikazuje kako se kreću prosečne cene stanova i kuća u starogradnji oglašenih na ovom sajtu. Istražili smo kako se kreću cene nekretnina u gradovima u južnoj Srbiji.

Vodeći grad po cenama nekretnina u ovom delu Srbije je svakako Niš. Ako posmatramo celu opštinu, vidimo da su se u Nišu stanovi u starogradnji oglašavali u proseku za 812 evra po metru kvadratnom. Najnižu cenu imaju stanovi na Panteleju (746 evra/m2), a najvišu stanovi za prodaju na Medijani (858 evra/m2).

Pogledaj ponudu: STANOVI PRODAJA NIŠ

Pogledaj ponudu: NOVOGRADNJA NIŠ

S druge strane, kuće za prodaju u Nišu imaju skoro duplo nižu cenu. Prosečno se prodaju za nešto više od 450 evra/m2. Najviše novca ćete morati da izdvojite ako gledate kuće na Medijani koje se u oglasima nude prosečno za 600 evra/m2. Najnižu cenu imaju kuće u Niškoj banji, gde je kvadrat kuće prosečno 250 evra. Ovo predstavlja odličnu investiciju za one koji razmišljaju da kupe kuću ili da ulože u vikendicu u ovom poznatom odmaralištu. 

Pogledaj oglase: PRODAJA KUĆA NIŠ

U Leskovcu popularniji stanovi

U Leskovačkoj opštini stanovi se prosečno prodaju za oko 530 evra/m2. Kao i u Nišu, i u Leskovcu kuće za prodaju imaju duplo nižu cenu nego stanovi. Prosečna cena kvadrata oglašenih kuća u leskovačkoj opštini je 268 evra, a 290 evra u samom gradu. Zanimljivo je da su cene kuća u Leskovcu beležile rast od sredine 2019. godine. Ipak, ovaj trend zaustavljen vanrednim stanjem i pojavom korona virusa u Srbiji.

U Sokobanji cene nekretnina već nekoliko godina u nazad beleže rast. Prosečne cene stanova oglašenih za prodaju je skoro 850 evra/m2. Mnogi stanovi se prodaju i za 1000 evra/m2, većinom oni u centru. Kada govorimo o cenama oglašenih kuća, vidimo da i u ovom gradu one imaju gotovo duplo nižu cenu nego stanovi. Prosečna cena oglašenih kuća iznosi 475 evra/m2. Nešto manje drastičan je odnos između cena stanova i cena kuća u Vranju. Prosečan kvadrat oglašenih stanova u starogradnji u Vranju iznosi 564 evra, a kuća 318 evra.

Kako su se kretale cene tokom vanrednog stanja

Iako se ovih dana tržište nekretnina polako vraća na staro, još neko vreme će biti potrebno da se ono u potpunosti oporavi. Tokom vanrednog stanja, najveći udar osetilo je tržište kupoprodaje nekretnina, prvenstveno zbog prestanka rada državnih službe. S druge strane, i mnogi stanovi koje su mahom iznajmljivali studenti, su zbog prestanka rada fakulteta otkazivani. Ovo je uticalo na tržište izdavanja pre svega u Nišu, ali i u drugim gradovima gde žive studenti.

Sajt za oglašavanje nekretnina 4 zida.rs analizirao je kako su se kretale promene cena nekretnina tokom i nakon vanrednog stanja. Od uvođenja vanrednog stanja, pa naovamo, od ukupnog broja od 68 000 oglasa starogradnje koliko je oglašeno na ovom sajtu, promena u ceni se desila na 8% od ukupnog broja oglasa, odnosno na skoro 5500 oglasa.

Najveća promena – stanovi za izdavanje

Ako govorimo o pojedinačnim gradovima, u Nišu su najveću promenu u ceni zabaležili stanovi za izdavanje, gde je cena pala za 6%. Prodaja stanova i kuća zabeležila je manju promenu u ceni, te su tako cene kuća i stanova za prodaju snižene za 1%.

Iako se promena u ceni desila na malom broju oglasa, ona ipak predstavlja pokazatelj da je vanredno stanje uticalo na tržište nekretnina. U narednom periodu pratićemo da li će se ove promene nastaviti.

Podeli ovaj tekst: