Kako pronaći vlasnika katastarske parcele?

Bilo da planirate da kupite neku nepokretnost ili ste dobili parcelu kao nasledstvo, važno je da znate osnovne podatke o toj nepokretnosti. Osim informacije ko je vlasnik parcele, korisno je imati i ostale detalje kao što su vrsta građevinskog zemljišta, površina parcele, da li postoje neke zabeležbe i slično.

Danas je postupak pronalaska vlasnika parcele znatno jednostavniji nego što je bio pre. Uvidom u listu nepokretnosti možete saznati vrlo brzo i lako samo u par klikova uz pomoć eKatastra, bez odlaska u bilo koju instituciju. Ne morate znati čak ni broj parcele, dovoljno je da unesete naziv opštine na kojoj se nalazi nepokretnost, adresu i broj. Kod javnog pristupa pregled podataka nepokretnosti se ne naplaćuje.

Korak po korak do uvida u listu nepokretnosti

1. Posetite sajt Repbuličkog geodetskog zavoda  i izaberite opciju javni pristup

2. Iz padajućeg menija izaberete opštinu na kojoj se nalazi parcela

3. Imate dve opcije. Možete da pretražujete po broju parcele ili samo po adresi i broju

4. Otvoriće vam se lista nepokretnosti i imaćete uvid u osnovne podatke

Zašto je važno imati ove informacije?

Katastarski podaci mogu pokazati da li postoje određene nepravilnosti ili neslaganja u podacima kao što su na primer razlike u površini, nepravilnost u vezi sa brojem katastarske parcele ili upisanim imenom vlasnika. U tom slučaju potrebno je da se obratite Službi za katastar nepokretnosti u čijoj je nadležnosti data nepokretnost.

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

komentari

top