Kako prebaciti račune u novom stanu na svoje ime?

Bilo da ste kupili stan čiji niste prvi vlasnik, ili ste ga dobili, neophodno je da znate kako prebaciti račune u stanu da glase na vaše ime. Ovo je važan korak u procesu prezimanja vlasništva nad nekretninom, kako računi ne bi bili teret prethodnog vlasnika. Postupak nije komplikovan, u smislu birokratije, a sve možete da uradite sami, bez prisustva prethodnog vlasnika.

Kako prebaciti račune Infostana?

Za prenos Infostana na vaše ime  treba da odete u nadležnu filijalu opštine na čijoj teritoriji se stan ili kuća nalaze. Molbe za promene primljene do 20. u mesecu primenjuju se za taj mesec, a od 21. u mesecu primenjuju se za naredni mesec.

  • Molba za promenu imena (podnosite u filijali)
  • Fotokopija dokumenta o promeni vlasnika i original na uvid (Ugovor o kupoprodaji, Rešenje o ostavinskoj raspravi, Ugovor o poklonu, Ugovor o doživotnom izdržavanju ili sl.)
  • Fotokopija lične karte i original na uvid
  • Potvrda Upravnika stambene zajednice (ukoliko se zajednički troškovi obračunavaju po broju članova domaćinstva)

Pogledaj ponudu: PRODAJA STANOVA

Prebacivanje računa za struju

Što se tiče Elektrodistribucije, isto morate da odete u njihovu poslovnicu koja je nadležna za vaš stan ili kuću. Morate da poneste dokument o promeni vlasnika i original na uvid (bilo da je Ugovor o kupoprodaji ili  rešenje o ostavinskoj raspravi), ličnu kartu i dokaz o izmirenim računima koji isto uzimate kod njih. Ukoliko je prethodni vlasnik preminuo, a vi ste nasledili nakretninu, pored rešenja o ostavinskoj raspravi ponesite i umrlicu.

Kako prebaciti račune i broj fiksnog telefona?

Ako ste već imali fiksni telefon na svoje ime u prethodnom stanu, taj broj možete da prenesete u novi stan. Ukoliko to nije slučaj, sa prethodnim vlasnikom se možete dogovoriti da vam on ostavi svoj broj, naravno ukoliko on ne želi da ga zadrži.

Danas postoje nekoliko operatera koji nude usluge fiksne telefonije. Ako uzimate fiksni broj prethodnog vlasnika nekretnine, prenos vlasništva nad brojem vršite kod operatera koji je bivšem vlasniku dao broj. Zahtev za prenos broja se podnosi na odgovarajućem obrascu u filijali operatera, uz proveru ličnog identiteta. 

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

komentari

top