Kako da sami očistite klimu

Čišćenje klime možete da odradite sami

Kako da sami očistite klimu? Većina nas zove servisera da očisti klimu. Čišćenje klime možete da odradite sami, nije uopšte komplikovano. U slučaju da ne čistite filtere, u vazduhu ćete imati mnogo bakterija i neprijatne mirise.

Kako da sami očistite klimu

Kako da sami očistite klimu
Prvo očistite klimu sa spoljne strane, podignite poklopac tako što ćete njegove krajeve u isto vreme povući prema sebi i podignuti na gore. Kada je poklopac podignut videćete dve filter mrežice.

Izvucite filtere tako što ćete prvo donje delove povući na gore a onda ih povucite prema sebi na dole.  Operite mrežice pod mlazom vode, naprskajte nekim sredstvom koje sadrži alkohol.  Negde ćete pročitati da je dovoljno da  se opere pod mlazom  vode, ali tako će filter biti samo čist, ali ne i dezinfikovan.

Isperite sredstvo koje ste naprskali, odložite da se ocedi i osuši i možete vratiti filtere u klimu. Ukoliko imate pušače u stanu, ovo bi tebalo da radite više puta mesečno. Ako  u vašem domu nema duvanskog dima, dovoljno je jednom mesečno  da operete filtere.

Ukoliko vam klima radi dok su otvoreni prozori, sem što trošite uzalud električnu energiju, filteri se više prljaju. Servis klime se radi jednom godišnje, ali čišćenje filtera jednom mesečno!

Podeli ovaj tekst: