Kako da osvežite stari nameštaj

Boju komode, ormana i drugog nameštaja možete vrlo lako osvežiti ili promeniti. Sve što vam je potrebno je: šmirgla, krpa, valjak, četka, farba i zaštitni premaz ili lak. I naravno vreme.

1. Šmirglajte

Mnogi će vam reći da ne morate da šmirglate nameštaj pre farbanja i da su dovoljne brojne podloge i premazi na kojima piše da šmirglanje nije neophodno. Ali ako hoćete da vam nameštaj izgleda lepo, morate da šmirglate. Samo vodite računa da ne oštetite osnovni materijal, već šmirglajte samo površinski.

2. Uklonite ostatke

Nakon šmirglanja, krpom lagano uklonite ostatke prethodne farbe. Nemojte koristiti toalet papir niti papirne ubruse, već isključivo krpu, kako ne bi ostali delovi papira na ošmirglanoj površini.

3. Stavite podlogu

Kada ste ošmirglali prethodnu farbu i uklonili ostatke krpom, pređite na premazivanje podloge. Raspitajte se u farbari koja podloga je odgovarajuća u odnosu na to koji komad nameštaja farbate. Za premazivanje podloge prvo koristite sunđerasti valjak, a za ona manje dostupna mesta četku.

4. Ofarbajte nameštaj

Nakon što se podloga osušila, vreme je da počnete sa farbanjem. Koristite mali sunđerasti valjak da premažete farbu preko cele površine nameštaja po meri u tri sloja. Između premazivanja svakog sloja treba da prođe šest do osam sati, kako bi se farba dobro osušila i kako biste izbegli neravnine. Nakon sušenja svakog sloja bitno je da ošmirglate grbice i višak farbe. Za to koristite istu blagu šmirglu kao i pri početnom šmirglanju, ali za svako brisanje nakon uzmite čistu krpu.

5. Zaštitite farbanu površinu

Farbanje nameštaja nije gotovo nanošenjem farbe. Nakon što se farba dobro osušila, potrebno je da premažete još jedan, zaštitni sloj.Da li ćete koristit lak ili neki premaz, najbolje je da pitate u farbari. Sačekajte 72 sata da se sve dobro osuši pre nego što upotrebite vaš ofarbani komad nameštaja.

Kako da osvežite stari nameštaj 4zida

Ako imate jako star nameštaj, ne brinite… ne treba da izgleda kao nov. Trenutno je hit u svetu ‘’distressed’’ nameštaj – starinski sivo-beli nameštaj sa ogrebotinama, oštećenim ivicama i izbledelom bojom koja se mestimično ljušti. Kod distressed tehnike suština je u korišćenju dva različita tanka sloja boje prilikom farbanja i mestimičnom uklanjaju farbe tako da se ispod nje nazire osnovni materijal – drvo, staklo, metal, kamen, beton, gips. Potrebno je najpre da išmirglate površinu stola tako da ona postane neravna. Zatim nanesite tamniju nijansu u veoma tankom sloju, kao prvi sloj tokom farbanja. Nakon sušenja od 24 časa nanesite još jedan sloj boje, ovoga puta retke, pomešane sa vodom. Dok je boja još vlažna obrišite, mestimično, delove farbe sa površine papirnim ubrusima tako da sve deluje neravnomerno ofarbano. Nakon ponovnog jednodnevnog sušenja, u završnoj obradi išmirglajte ivice i uglove stola finom šmirglom. Tako će proviriti tamniji sloj prve boje, a sto će izgledati kao da je izgreban.

Kako da osvežite stari nameštaj

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

komentari

top