Istraživanje: Da li je kvadrat u Beogradu najskuplji u regionu?

Iz godine u godinu cene nekretnina u Srbiji sve su više. Najveći porast cena kvadrata beleže veći gradovi, pogotovo prestonica Beograd. Da li po rastu cena nekretnina pratimo trend u Evropi i da li je kvadrat u Beogradu najskuplji u regionu?

Najskuplji stanovi u Beogradu su na lokaciji Beograd na vodi. Baš na ovoj lokaciji je prošle godine prodat stan za 1.320.000 evra, čime je zabeležena prodaja najskupljeg kvadratnog metra – njegova cena je iznosila 8.683 evra.

Najskuplja opština – Stari grad

Ipak, prema istraživanju sajta za nekretnine 4zida.rs najskuplja opština u Srbiji je opština Stari grad u Beogradu. Ako želite da kupite stan baš u ovoj opštini najjeftinije ćete proći ako gledate nekretnine na lokaciji Kopitareva gradina, u kojoj prosečna cena stanova u starogradnji oglašenih na sajtu 4zida.rs iznosi 2086 evra/m2. Najvišu cenu u opštini Stari grad imaju stanovi u centralnoj prestoničkoj lokaciji – Knez Mihailovoj. 

A screenshot of a cell phone

Description automatically generated
Foto: 4zida.rs

U glavnoj ulici Beograda prosečna cena oglašenih stanova u starogradnji iznosi 3426 evra/m2. Ipak, za ovu lokaciju, najveći rast cena bio je u prvom kvartalu 2019. godine kada je posečna cena kvadrata iznosila 4061 evro/m2.

PRODAJA STANOVA BEOGRAD

PRODAJA KUĆA BEOGRAD

Najniža cena kvadrata – Palilula, Čukarica, Rakovica

Ako posmatramo samo Beograd, vidimo da su cene nekretnina u porastu za mnoge gradske lokacije, ali to ne važi za sve opštine. Kada analiziramo sekciju kretanja cena na sajtu 4zida.rs vidimo da su najniži kvadrati u gradskim opštinama Palilula, Čukarica i Rakovica, i to na lokacijama Padinska skela (530 evra/m2), Sremčica (729 evra/m2) i Resnik (777 evra/m2). S druge strane, osim Starog grada, druga najskuplja beogradska opština je Vračar, gde se prosečne cene oglašenih stanova kreću od 1959 evra/m2 na Južnom bulevaru, do 2616 evra/m2 na Krunskom vencu. 

Foto: 4zida.rs

Kvadrat u Beogradu – da li smo lideri u regionu?

Cene kvadrata u Beogradu skoro su duplo više nego u Sarajevu i Skoplju, gde nema drastičnijeg rasta cena nekretnina. Ipak, u Hrvatskoj i dalje vrtogavo rastu cene stambenog prostora. Prema podacima Hrvatskog državnog zavoda za statistiku, za poslednjih godinu dana cene nekretnina su skočile čak za 10,4 odsto. Ipak, najskuplji kvadrati u Hrvatskoj nisu samo u Zagrebu, već i na primorju – u Dubrovniku, Splitu i Zadru. I dok su i u Beogradu i u Zagrebu najtraženiji stanovi, u Splitu i Dubrovniku su skuplji kvadratni metri kuće nego stana. 

Na listi sajta GlobalPropertyGuide, Zagreb se sa prosečnom cenom kvadrata od 1978 evra nalazi ispod Ljubljane (3657 evra/m2), Budimpešte (2515 evra/m2), ali i Beograda (2239 evra/m2). Stručnjaci za nekretnine u Hrvatskoj navode da, iako je u zadnjih nekoliko godina primetan snažniji rast, cene nekretnina još uvek nisu dostigne nivo iz 2008. godine.  

Više prosečnih cena krajeva u Srbiji možete pogledati OVDE

Šta je uzrok visokim cenama nekretnina?

I pored visokih cena, u Beogradu je i dalje veća potražnja nego ponuda, pogotovo ako govorimo o novogradnji. U Hrvatskoj je jedan od razloga poskupljenja cena nekretnina državna subvencija po kojoj se mladim porodicama nudi mogućnost da, uz državnu pomoć, lakše dođu do svojih kvadrata. Prodavci nekretnina u Hrvatskoj iskoristili su ovaj program da podignu prodajne cene. Primetno je da su poskupeli čak i stanovi koji se nalaze dugo na tržištu. 

Jedan od razloga za poskupljenje cena jesu svakako i povoljniji stambeni krediti, kako kod nas, tako i u regionu. Ipak, u Srbiji čak 70% kupaca kupuje stan plaćajući ga kešom. Niske kamate na štednju dodatno su podstakle građane da radije štede u nekretninama nego u devizama kod banaka. Velika potražnja često utiče na to i da se zidaju kvalitetniji stanovi u novogradnji.

Pogledajte ponudu: NOVOGRADNJA U BEOGRADU

Bez obzira na to u kom gradu želimo da kupimo nekretninu, važno je detaljno se raspitati o prosečnim cenama u biranom kraju. Nekad se cene mogu značajno razlikovati čak i za dva susedna kraja. 

Podeli ovaj tekst: