Istraživanje 4zida.rs: Zašto ljudi kupuju novogradnju?

Starogradnja, kao i novogradnja imaju svojih prednosti. Ipak, određen broj ljudi, koji kupuje stanove, zainteresovan je isključivo za novogradnju. Sproveli smo istraživanje među posetiocima našeg sajta 4zida.rs i ispitali koji su im to najvažniji razlozi zbog kojih se odlučuju za kupovinu stana u novogradnji.

Na osnovu rezultata ankete, više od trećine ispitanika kao glavni razlog takve odluke navodi želju da se usele u objekat gde je sve novo. Njih 35,7% želi životni prostor koji niko drugi nije prethodno koristio, da oseti miris novog parketa i živi među sveže izgrađenim zidovima. I za to su spremni čak da plate nešto višu cenu, budući da je trenutno kvadrat u novogradnji skuplji od starogradnje na istoj lokaciji.

Više od petine se za stan u novogradnji odlučuje zbog mogućnosti da u dogovoru sa građevinskom kompanijom stan prilagodi sebi dok je još u izgradnji. (20,6%). Ovakve intervencije su moguće u izboru materijala (parket, pločice, sanitarije), boje enterijera, a kod pojedinih investitora moguće su i manje korekcije veličine i rasporeda prostorija.

Pogledajte ponudu – NEKRETNINE BEOGRAD NOVOGRADNJA

Kupcima novogradnje važna je i mogućnost da stan kupe dok je objekat još u izgradnji i tako ostvare nešto povoljniju cena kvadrata (16%), veruju u bolji kvalitet gradnje (15.5%), a 12% ispitanika smatra da je moguć kvalitetniji život u kondilomijumima, celovitim naseljima sa pratećim sadržajima, kakva se danas često grade.

U 2018. izdato je približno isti broj građevinskih dozvola kao prethodne godine. U 2019. se planira izgradnja oko milion kvadrata stambenog i poslovnog prostora, što je na slličnom nivou kao prošle godine, tako da se očekuje stabilno tržište i kontinuirana tražnja.

Pogledajte ponudu – NEKRETNINE NOVI SAD NOVOGRADNJA

Pregled novoizgrađenih zgrada, kao i onih koje su još u izgradnji, dostupan je na sajtu 4zida.rs/novogradnja. Tu se nalaze detaljne informacije o ponudi stanova, strukturi objekata, lokaciji i građevinskim firmama, za sada u tri grada u kojima je tržište nekretnina najdinamičnije – Beogradu, Novom Sadu i Subotici.

Podeli ovaj tekst: