Gde su u Srbiji najviše cene kvadrata nekretnina?

Tržište nekretnina u Srbiji iz godine u godinu beleži rast. Iako se u prvom kvartalu ove godine prodalo manje stanova u odnosu na isti period prethodne godine, njihova ukupna vrednost je bila veća. Praćenje prosečnih cena kvadrata posebno je važno ako želimo da kupimo ili prodamo nekretninu. Realna slika nam pomaže da bolje formiramo cenu ako prodajemo ili predvidimo koliko će nam novca biti potrebno ako planiramo kupovinu, pogotovo ako uzimamo stambeni kredit.

Sajt za oglašavanje nekretnina 4zida.rs predstavio je novu funkcionalnost – prikaz procečnih cena nekretnina za gradove u Srbiji.

Putem grafikona, postavljenih na stranici, kao na samom oglasu, prikazana je prosečna cena kvadrata za traženi deo grada.

Najviše cene kvadrata u Beogradu

Verovatno ne čudi da je najviša prosečna cena kvadrata u centru Beograda i to na Obilićevom vencu. Ona iznosi 3101 evra/m2. Na Topličinom vencu prosečna cena kvadrata je 3027evra/m2, dok je na Beogradu na vodi prosečna cena kvadrata 2958 evra/m2.

Zanimljivo je da se u pojedinim krajevima značajno razlikuju prosečne cene stanova i kuća. Tako je, na primer, u beogradskom Žarkovu prosečna cena stana 1131 evra/m2, dok je prosečna cena kuća 795 evra/m2. Za razliku od Žarkova, na Dedinju ili Senjaku kvadrat kuća za prodaju je viši nego kvadrat stanova za prodaju. Na Dedinju prosečna cena kvadrata kuće je 2464 evra/m2, a na Senjaku 2216 evra/m2. S druge strane, prosečna cena kvadrata za stanove na Dedinju je 1965 evra/m2, dok je na Senjaku 1740 evra/m2. Razlog ovome se verovatno krije u tome što se baš na tim lokacijama nalaze luksuzne vile čija cena često iznosi i nekoliko stotina hiljada evra, a koje značajno podižu cenu kvadrata kuća na ovim lokacijama.

PRODAJA STANOVA U BEOGRADU

PRODAJA KUĆA U BEOGRADU

Foto: pixabay.com

U Novom Sadu najvišu cena kvadrata imaju nekretnine u centru, na Sajmištu i Adamovićevom naselju, gde se izgradio velik broj novih zgrada. Prosečna cena kvadata na ovim lokacijama iznosi malo više od 1450 evra/m2. Višu cenu – prosečno oko 1380 evra/m2 drže i popularna novosadska naselja Limani i Grbavica.

Pogledaj oglase na 4zida: PRODAJA STANOVA NOVI SAD i PRODAJA KUĆA NOVI SAD

Manji gradovi ne beleže veći skok u ceni nekretnina, ali je i tu prisutan trend rasta cene kvadrata stana nad cenom kvadrata kuće. Tako u Zrenjaninskom naselju Bagljaš prosečna cena kvadrata za stan iznosi 597 evra/m2, dok je prosečna cena kvadrata za kuću 321 evro/m2.

Vrednost tržišta nekretnina u Srbiji raste

Prema podacima Republičnog geodetskog zavoda, u prvoj polovini ove godine vrednost tržišta nekretnina u Srbiji bila je 1,8 milijardi evra, a oko 47.000 nepokretnosti dobilo je nove vlasnike. Za isti period prethodne godine prodato je 48.000 nepokretnosti, ali je ukupna novčana vrednost kupoprodajnih ugovora iznosla je 1,6 milijardi evra. Ovo je jasan pokazatelj da se ove godine, u odnosu na prethodnu, prodalo manje nekretnina, ali je iznos kupoprodajnih ugovora bio veći.

Najveći deo novca sa tražišta nekretnina, čak više od 50%, obrne se u Beogradu. Po prometu, nakon Beograda sledi Novi Sad, zatim Niš, Subotica, pa Kragujevac.


Da li cene kvadrata rastu iz godine u godinu?

U grafičkom prikazu raspona prosečnih cena na sajtu 4zida.rs možemo videti i kretanje kvadrata nekretnina po kvartalima i godinama. Iako mnogi imaju utisak da su cene kvadrata sve više, to nije slučaj u svim delovima grada. Tako je u beogradskom naselju Lion na Zvezdari najviša cena kvadrata bila krajem 2016. godine i početkom 2017. godine. Kvadrat je tada iznosio prosečno 1795 evra/m2. U trećem kvartalu ove godine na istoj lokaciji cena kvadrata bila niža i iznosila je 1611 evra/m2.   

Ipak, za veliki broj lokacija raste cena nekretnina. Ovo se posebno odnosi na veće gradove koji imaju sve veću ponudu luksuznijih stanova. Prodavci nekretnina svedoče da, iako i luksuzni stanovi imaju svoje kupce, ipak se najbrže prodaju nekretnine manje kvadrature.

Zanima te novogradnja? Pogledaj:
Novogradnja u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Nišu, Kragujevcu i na Zlatiboru

Podeli ovaj tekst:

Pročitaj još: