Dedinje, najelitniji beogradski kraj

Prvobitno, Dedinje se prostiralo na padinama Topčiderskog brda južno od današnjih ulica Teodora Drajzera i Ljutice Bogdana prema Banjici, zapadno od Banjičke šume i istočno od doline Topčiderske reke. Poslednjih decenija se pojam Dedinja proširio na sever sve do Senjaka, Mostara i Prokopa.

Ime „Dedinje“ najverovatnije potiče od naziva „dede“ koji se davao strarešini tekije. Na ovom prostoru, po turskim zapiima iz 1560. Godine bili su vinogradi. I sve do kralja Aleksandra Karađorđevića, na ovom mestu nije bilo značajnijih građevina.  On je poželeo da na ovom mestu podigne novi dvorac, koji bi imao pogled na Košutnjak, Avalu i druge delove Beograda.

Pre izgradnje  dvora, na Dedinju su imućniji Beograđani gradili letnjikovce i porodične vile. To je i postao glavni urbanistički problem naselja ’30.ih godina prošlog veka, jer kako je pisano u „Opštinskim novinama“, „privatnim licima, pa ma koja ona bila, ne može se i ne sme dopustiti da se sa svojim letnjikovcima izmešaju sa Kraljevskim dvorom i kasarnama Kraljeve garde. ‘’

POGLEDAJTE: IZDAVANJE STANOVA DEDINJE

Osnivač Politike, Vladislav Ribnikar je imao  na Dedinju oko 100 hektara zemljišta. Dedinje je u to  vreme bilo najotmeniji kraj Beograda, sa tramvajskom linijom 12 koja je povezivala ovaj deo grada sa centrom.

Kada pomislite na Dedinje, glavna asocijacija vam nije ni jedna škola, bilo osnovna, srednja ili internacionalna, već luksuzne vile po kojima je ceo kraj poznat. Jedan deo Dedinja, kod kružnog toka svi već godinama zovu ’’kod Pinka’’ jer se tu nalazi zgrada Pink televizije.

Na Dedinju se nalazi Kliničko bolnički centar Dr Dragiša Mišović,  Železnička bolnica i Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti, gimnazija, viša škola, predškolske ustanove, brojne predratne vile velike arhitektonske vrednosti, Kuća cveća, Muzej istorije Jugoslavije, Stadion Rajko Mitić, Stadion FK Partizan, brojne ambasade i konzulati, dvorski kompleks.

Postoje i ’’savremene’’ znamenitosti, poput Cecine kuće, koja  je navodno jako popularna među đacima koji dolaze u Beograd na ekskurziju.

POGLEDAJTE: PRODAJA STANOVA DEDINJE

Uprkos luksuzu i bogatstvu po kojem je kraj poznat, na Dedinju žive i pripadnici srednje klase. Brojne zgrade su izgrađene još za vreme komunizma u kojima su stanove dobijali zaposleni u raznim firmama. Relativno nov kraj, koji nema ni 100 godina kako je nastao, ali možda i jedini koji je od prve građevine pa do dan danas ostao elitni.

Podeli ovaj tekst: