Da li je Zrenjanin novi raj za nekretnine?

Mnogi parametri pokazuju da je tržište nekretnina u Zrenjaninu doživelo pravu espanziju. Ovo se pogotovo odnosi na broj novoizgrađenih stanova. Sa 38 miliona evra ukupnog prometa na tržištu nekretnina, koliko je Zrenjanin prihodovao prošle godine, najveći banatski grad pripada gornjem delu tabele po prometu nekretnina uzimajući u obzir sve gradove u Srbiji.

Dolazak stranih investitora i otvaranje novih radnih mesta dodatno je proširilo tržište novogradnje u ovom gradu, a velik broj novoizgrađenih stanova uticao je i da cene stanogradnje porastu.

Sajt za oglašavanje nekretnina 4zida.rs prikazuje kako se kreću prosečne cene kvadrata oglašenih kuća i stanova u starogradnji, te smo istražili kako se kreću cene nekretnina u gradovima u Zrenjaninu.

Ako posmatramo ceo grad, vidimo da je prosečni kvadrat oglašenih stanova u starogradnji 589 evra. Interesantno je da od polovine 2019. godine cena kvadrata stanova u Zrenjaninu raste.
Najskplja naselja jesu Lesnina (706 evra/m2) i naselje Brigadira Ristića (640 evra/m2). Neznatno niže cene su na 4. julu i u zgradama u starom delu Bagljaša.

Ako ste ljubitelj kuća, obradovaće vas informacija da su kuće u Zrenjaninu znatno jeftinije nego stanovi. Tako je prosečna cena kvadrata oglašenih kuća na sajtu 4zida.rs 338 evra. Najskuplje su one u Centru (403 evra/m2), na Zelenom polju (347 evra/m2), u naselju Dolji (342 evra/m2), kao i na Bagljašu (341 evro/m2), a najjeftinije su kuće koje se prodaju u Mužlji (237 evra/m2) i oko bolnice (257 evra/m2).

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, najskuplja kuća u Zrenjaninu u 2019. godini prodata je za nešto više od 85.000 evra. Ako posmatramo opštine susedne zrenjaninskoj, vidimo da je najskuplja kuća u Žitištu prošle godine plaćena 30.000 evra, u Novoj Crnji 20.000, u Novom Bečeju 42.000 evra, a u Sečnju samo 18.000 evra.

Novogradnja vrlo aktivna

U Zrenjaninu je trenutno aktivno oko sedam gradilišta, a još nekoliko je u pripremi. Na sajtu grada Zrenjanina navodi se da će ukupno oko 400 stanova biti izgrađeno do kraja ove godine. Interesantno je da gradnja na ovim objektima nije stala čak ni tokom vanrednog stanja, a investitori su se potrudili da poštuju sve zakonske i bezbednosno-zdravstvene mere.

Ako uzmemo u obzir i činjenicu da je nedavno kineska kompanija Šendog Internešenal Ekonomik end Tehnikal raspisala je tender za idejni projekat auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, jasno nam je da će dobrom povezanošću ovog grada sa Beogradom i Novim Sadom, ali i otvaranju novih fabrika u banatskom gradu, ovaj grad doživeti ekspenziju, pogotovo na tržištu nekretnina.

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

top