Da li je Zrenjanin novi raj za nekretnine?

Mnogi parametri pokazuju da je tržište nekretnina u Zrenjaninu doživelo pravu espanziju. Ovo se pogotovo odnosi na broj novoizgrađenih stanova. Prošle godine je Zrenjanin ostvario 38 miliona evra ukupnog prometa na tržištu nekretnina. Najveći banatski grad zbog toga pripada gornjem delu tabele po prometu nekretnina uzimajući u obzir sve gradove u Srbiji.

Dolazak stranih investitora i otvaranje novih radnih mesta dodatno je proširilo tržište novogradnje u ovom gradu. Velik broj novoizgrađenih stanova uticao je i da cene stanogradnje porastu.

Cene nekretnina u Zrenjaninu rastu

Sajt za oglašavanje nekretnina 4zida.rs prikazuje kako se kreću prosečne cene kvadrata oglašenih kuća i stanova u starogradnji, te smo istražili kako se kreću cene nekretnina u Zrenjaninu.

Ako posmatramo ceo grad, vidimo da je prosečni kvadrat oglašenih stanova u starogradnji 589 evra. Interesantno je da od polovine 2019. godine cena kvadrata stanova u Zrenjaninu raste.
Naselja u kojima je najviša cena m2 jesu: Lesnina (706 evra/m2) i naselje Brigadira Ristića (640 evra/m2). Neznatno niže cene stanova za prodaju su u naseljima 4. julu i u zgradama u starom delu Bagljaša.

Pogledaj ponudu 4zida: PRODAJA STANOVA ZRENJANIN

Ako ste ljubitelj kuća, obradovaće vas informacija da je cena kuća u Zrenjaninu znatno niža nego cena stanova. Tako je prosečna cena kvadrata oglašenih kuća na sajtu 4zida.rs 338 evra. Najvišu cenu imaju kuće za prodaju u Centru (403 evra/m2), na Zelenom polju (347 evra/m2), u naselju Dolji (342 evra/m2), kao i na Bagljašu (341 evro/m2). Najnižu cenu m2 imaju kuće za prodaju u Mužlji (237 evra/m2) i oko bolnice (257 evra/m2).

Pogledaj oglase: PRODAJA KUĆA ZRENJANIN

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u Zrenjaninu u 2019. godini je najvišu cenu imala kuća koja je prodata za nešto više od 85.000 evra. Ako posmatramo opštine susedne zrenjaninskoj, u Žitištu je prošle godine najvišu cenu imala kuća koja je plaćena 30.000 evra. Zatim sledi kuća u Novoj Crnji (20.000), a nakon nje kuća u Sečnju (18.000 evra).

Novogradnja vrlo aktivna

U Zrenjaninu je trenutno aktivno oko sedam gradilišta, a još nekoliko je u pripremi. Na sajtu grada Zrenjanina navodi se da će ukupno oko 400 stanova biti izgrađeno do kraja ove godine. Interesantno je da gradnja na ovim objektima nije stala čak ni tokom vanrednog stanja. Investitoti navode da su se potrudili da poštuju sve zakonske i bezbednosno-zdravstvene mere.

Ako uzmemo u obzir i činjenicu da je nedavno kineska kompanija Šendog Internešenal Ekonomik end Tehnikal raspisala je tender za idejni projekat auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, jasno nam je da će dobrom povezanošću ovog grada sa Beogradom i Novim Sadom, ali i otvaranju novih fabrika u banatskom gradu, ovaj grad doživeti ekspenziju, pogotovo na tržištu nekretnina.

Podeli ovaj tekst: